createyourhealth.pl

Jagodzianki z serem • przepis • składniki • przygotowanie

Hit każdego lata, czyli jagodzianki! Wypróbuj przepis na te pyszne drożdżowe bułeczki pełne jagód i twarogu.

Jagodzianki z serem

Hit każdego lata, czyli jagodzianki! Wypróbuj przepis na te pyszne drożdżowe bułeczki pełne jagód i twarogu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko 3,2% - 125 ml
drożdże świeże - 25 g
cukier - 75 g
sól - 1 szczypta
białko jaja kurzego - 1 szt.
cukier trzcinowy - 40 g
jagody - 400 g
ser twaróg tłusty - 250 g
żółtka jaj - 2 szt.
wanilia - 1 laska
mąka pszenna - 120 g
masło - 100 g
cukier puder - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie. Drożdże ucieramy w osobnej misce z łyżką cukru i dodajemy do nich mleko. Rozczyn wlewamy do zagłębienia i delikatnie mieszamy go z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Do ciasta dodajemy pozostałą część cukru, szczyptę soli i żółtka. Ciasto wstępnie łączymy za pomocą łopatki. Następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
3.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i za pomocą noża wyjmujemy z niej nasiona. W dużej misce rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca. Następnie dodajemy cukier, żółtka i nasiona laski wanilii.
4.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę, miękkie masło. Następnie dodajemy cukier puder i całość rozdrabniamy w dłoniach, aż będzie przypominać kruszonkę.
5.FORMUJEMY JAGODZIANKI:
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Następnie formujemy z niego wałek i tniemy go na 9 równych części. Z tak przygotowanych kawałków ciasta formujemy kuleczki.
6.PIECZEMY JAGODZIANKI:
Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane jagodzianki pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Jagodzianki z serem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie. Drożdże ucieramy w osobnej misce z łyżką cukru i dodajemy do nich mleko. Rozczyn wlewamy do zagłębienia i delikatnie mieszamy go z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

2

WYRABIAMY CIASTO

Do ciasta dodajemy pozostałą część cukru, szczyptę soli i żółtka. Ciasto wstępnie łączymy za pomocą łopatki. Następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.

3

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i za pomocą noża wyjmujemy z niej nasiona. W dużej misce rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca. Następnie dodajemy cukier, żółtka i nasiona laski wanilii.

4

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę, miękkie masło. Następnie dodajemy cukier puder i całość rozdrabniamy w dłoniach, aż będzie przypominać kruszonkę.

5

FORMUJEMY JAGODZIANKI

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Następnie formujemy z niego wałek i tniemy go na 9 równych części. Z tak przygotowanych kawałków ciasta formujemy kuleczki.

6

PIECZEMY JAGODZIANKI

Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane jagodzianki pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4093,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

511,7 kcal

🥑

Tłuszcz

21,1 g

🌾

Węglowodany

74,1 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

12,1 g

Podobne przepisy

Jagodzianki z serem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl