createyourhealth.pl

Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!

Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami

Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka żółta - 1 szt.
rozmaryn świeży - 16 g
makaron penne - 250 g
ser żółty - 200 g
mięso mielone, wegańskie - 100 g
cukier - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
pomidor czerwony - 6 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
oregano suszone - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka
woda - 500 ml
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
Pomidory przelewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka. Dodajemy drobno posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy, wodę i bulion.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przelewamy wodą i odcedzamy na durszlaku.
3.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZAPIEKANKI:
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni z 1 gałązką rozmarynu. Gdy się zeszkli, dodajemy roślinne mielone. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż się lekko zarumieni.
4.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Cukinię kroimy w krążki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dno naczynia wykładamy ⅓ krążków cukinii.
Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Pomidory przelewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka. Dodajemy drobno posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy, wodę i bulion.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przelewamy wodą i odcedzamy na durszlaku.

3

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZAPIEKANKI

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni z 1 gałązką rozmarynu. Gdy się zeszkli, dodajemy roślinne mielone. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż się lekko zarumieni.

4

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Cukinię kroimy w krążki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dno naczynia wykładamy ⅓ krążków cukinii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2414,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

402,4 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

47,8 g

🥬

Błonnik

17,4 g

💪

Białko

17,4 g

Podobne przepisy

Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl