Zielona sałatka z brokułem • przepis • składniki • przygotowanie
Tak zielono na talerzu, że aż chce się chrupać! Sałatka z brokułem to doskonały pomysł na sycące drugie śniadanie lub obiad. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY I HARTUJEMY BROKUŁ
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Po hartowaniu ponownie odcedzamy i przekładamy różyczki brokułu do miseczek.
KROIMY WARZYWA
Por kroimy w talarki, ogórek obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę dymkę drobno siekamy. Wszystkie składniki układamy w miseczkach partiami obok różyczek brokułu.
GOTUJEMY FASOLĘ EDAMAME
Strąki fasoli edamame gotujemy ok. 5 minut we wrzącej wodzie, a następnie przelewamy zimną wodą. Z ugotowanych strąków wyłuskujemy fasolki i układamy je w misce obok pozostałych warzyw.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy pozostałe składniki dressingu: jogurt, czosnek, sos sojowy, sól i pieprz. Całość dokładnie miksujemy na gładki, jednolity sos.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Dressing przelewamy do kokilek i podajemy obok sałatki. Tuż przed podaniem polewamy warzywa dressingiem, a sałatkę posypujemy nasionami słonecznika. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2737,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
684,4 kcal
Tłuszcz
46,8 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
13 g
Białko
32,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jackfruit w sosie teriyaki
Jackfruit w sosie teriyaki, czyli świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią azjatycką w wegańskiej odsłonie. Sprawdź, jak łatwo można przygotować ten przepis!

Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza i przepysznymi dodatkami to idealne danie na dzień, w którym najdzie Cię ochota na kuchnię inspirowaną Japonią.

Sznycel z halloumi
Takiego sznycla na pewno nie znacie! Zamiast z wieprzowiny lub kurczaka Kinga przygotowała go, panierując ser halloumi. Jest pyszny, chrupiący i podany z sałatką w greckim stylu – idealny na obiad lub kolację.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z makaronem i kurczakiem
To idealna propozycja dla fanów makaronowych sałatek. Treściwa i pełna smaku – doskonale sprawdzi się jako obiadowy dodatek lub wypełnienie wrapów!

Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!

Minicharlotte z pomarańczami
Delikatny mus pomarańczowy otoczony długimi biszkoptami to przepis idealny dla każdego fana lekkich słodkości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka w słoiku na 3 sposoby
Kwadrans akademicki – tyle czasu wystarczy, by przygotować prostą i szybką warstwową sałatkę studencką w słoiku! Który wariant wypróbujecie jako pierwszy?

Sałatka z pieczonych warzyw i halloumi
Pieczona sałatka pełna warzyw i przepysznych greckich serów to idealny pomysł na posiłek dla każdego. Skuś się na ten przepis, który w całości przygotujesz w airfryerze i dodaj swojej diecie warzyw!

Ziemniaczane wrapy z gyrosem z boczniaków
Wrap z gyrosem z boczniaków nadaje się doskonale na obiad lub kolację – to ciekawa alternatywa dla klasycznych wrapów i pyszny pomysł na ciepły posiłek!