createyourhealth.pl

Zupa krem z rabarbaru i truskawek • przepis • składniki • przygotowanie

Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.

Zupa krem z rabarbaru i truskawek

Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

imbir świeży - 1 łyżeczka
miód - 2 łyżki
rabarbar - 500 g
woda - 0,5 l
kardamon, mielony - 1 szczypta
jogurt naturalny - 100 g
truskawka - 70 g
ser twaróg półtłusty - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RABARBAR:
Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na drobne cząstki i wrzucamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy miód i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż rabarbar się rozgotuje i rozpadnie na kawałki.
2.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW I BLENDUJEMY ZUPĘ:
Dodajemy starty na małych oczkach imbir i umyte truskawki — całość dokładnie miksujemy. Doprawiamy kardamonem.
3.PODAJEMY ZUPĘ KREM:
Zupę można podgrzać i podawać na ciepło z pokruszonym twarogiem. Alternatywnie zupę podajemy jako chłodnik z jogurtem i świeżymi, pokrojonymi na cząstki truskawkami.
Zupa krem z rabarbaru i truskawek

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RABARBAR

Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na drobne cząstki i wrzucamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy miód i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż rabarbar się rozgotuje i rozpadnie na kawałki.

2

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW I BLENDUJEMY ZUPĘ

Dodajemy starty na małych oczkach imbir i umyte truskawki — całość dokładnie miksujemy. Doprawiamy kardamonem.

3

PODAJEMY ZUPĘ KREM

Zupę można podgrzać i podawać na ciepło z pokruszonym twarogiem. Alternatywnie zupę podajemy jako chłodnik z jogurtem i świeżymi, pokrojonymi na cząstki truskawkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

691,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

115,2 kcal

🥑

Tłuszcz

3,2 g

🌾

Węglowodany

18 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy

Zupa krem z rabarbaru i truskawek - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl