createyourhealth.pl

Pieczone burgery z indyka • przepis • składniki • przygotowanie

Karol Okrasa podpowiada, jak przygotować domowy fast food – burgery z indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Pieczone burgery z indyka

Karol Okrasa podpowiada, jak przygotować domowy fast food – burgery z indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cebula - 1 szt.
ciecierzyca - 50 g
marchew - 1 szt.
mięso indycze mielone - 400 g
olej po suszonych pomidorach - 3 łyżki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
pomidor suszony - 4 łyżki
jogurt naturalny - 3 łyżki
ketchup - 1 łyżka
musztarda dijon - 1 łyżka
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
bułka pełnoziarnista - 4 szt.
ogórek kiszony - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomidor czerwony - 2 szt.
sałata masłowa - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.FORMUJEMY BURGERY:
Cebulę siekamy, podsmażamy na oliwie z oliwek i studzimy. Widelcem rozgniatamy ciecierzycę, wcześniej ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do czystej miseczki przekładamy mięso mielone z indyka, dodajemy cebulę i ciecierzycę, 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów i łyżkę posiekanej bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem oraz olejem z suszonych pomidorów. Rękoma wyrabiamy masę, dobrze ją ugniatając. Następnie formujemy małe burgery (o grubości 1 cm, po ok. 120 g każdy). Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na niej burgery.
2.PIECZEMY BURGERY:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe 2 łyżki posiekanych suszonych pomidory i mieszamy. Na każdym burgerze układamy porcję warzyw. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok. 20 minut.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU:
Składniki sosu mieszamy. Bułki przekrawamy na pół, wkładamy do piekarnika, by ładnie się zarumieniły. Chwilę przed wyjęciem skrapiamy je oliwą z oliwek. Na połówkach bułek układamy liście sałaty, pokrojone w plastry ogórki kiszone, plastry pomidorów oraz burgery. Mięso smarujemy sosem, przykrywamy drugą połówką bułki i podajemy.
Pieczone burgery z indyka

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FORMUJEMY BURGERY

Cebulę siekamy, podsmażamy na oliwie z oliwek i studzimy. Widelcem rozgniatamy ciecierzycę, wcześniej ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do czystej miseczki przekładamy mięso mielone z indyka, dodajemy cebulę i ciecierzycę, 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów i łyżkę posiekanej bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem oraz olejem z suszonych pomidorów. Rękoma wyrabiamy masę, dobrze ją ugniatając. Następnie formujemy małe burgery (o grubości 1 cm, po ok. 120 g każdy). Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na niej burgery.

2

PIECZEMY BURGERY

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe 2 łyżki posiekanych suszonych pomidory i mieszamy. Na każdym burgerze układamy porcję warzyw. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok. 20 minut.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU

Składniki sosu mieszamy. Bułki przekrawamy na pół, wkładamy do piekarnika, by ładnie się zarumieniły. Chwilę przed wyjęciem skrapiamy je oliwą z oliwek. Na połówkach bułek układamy liście sałaty, pokrojone w plastry ogórki kiszone, plastry pomidorów oraz burgery. Mięso smarujemy sosem, przykrywamy drugą połówką bułki i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1806,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

451,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22,2 g

🌾

Węglowodany

37,3 g

🥬

Błonnik

26,4 g

💪

Białko

26,4 g

Podobne przepisy