createyourhealth.pl

Sałatka z kaszą i ziarnami • przepis • składniki • przygotowanie

Pożywne kasze, ziarna, moc warzyw i dressing w stylu azjatyckim – taka sałatka zasługuje na stałe miejsce w Twoim menu! Według przepisu Kingi przygotujesz ją naprawdę szybko.

Sałatka z kaszą i ziarnami

Pożywne kasze, ziarna, moc warzyw i dressing w stylu azjatyckim – taka sałatka zasługuje na stałe miejsce w Twoim menu! Według przepisu Kingi przygotujesz ją naprawdę szybko.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 1 szt.
limonka - 1 szt.
marchew - 1 szt.
masło orzechowe - 3 łyżki
kasza jęczmienna - 125 g
nasiona słonecznika - 2 garście
natka pietruszki - 0,5 szt.
soczewica czerwona - 125 g
sos sojowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 6 szt.
syrop klonowy - 1 łyżeczka
szczypior cebuli - 1 szt.
imbir świeży - 5 g
ogórek - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY KASZE:
Mix kasz przesmażamy na patelni według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Imbir starty na tarce o drobnych oczkach łączymy w misce z masłem orzechowym, syropem klonowym, sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Doprawiamy solą. Mieszamy.
3.KOMPONUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ:
Mix kasz wykładamy do misek. Obok kaszy układamy w miseczkach pozostałe składniki: paprykę i ogórek pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w słupki lub za pomocą nożyka do julienne, suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz posiekany szczypior dymki i posiekaną natkę pietruszki.Całość skrapiamy dressingiem z masła orzechowego i mieszamy tuż przed podaniem.Z wierzchu posypujemy ziarnami słonecznika. Dekorujemy ćwiartkami limonki.
Sałatka z kaszą i ziarnami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY KASZE

Mix kasz przesmażamy na patelni według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Imbir starty na tarce o drobnych oczkach łączymy w misce z masłem orzechowym, syropem klonowym, sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Doprawiamy solą. Mieszamy.

3

KOMPONUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ

Mix kasz wykładamy do misek. Obok kaszy układamy w miseczkach pozostałe składniki: paprykę i ogórek pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w słupki lub za pomocą nożyka do julienne, suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz posiekany szczypior dymki i posiekaną natkę pietruszki.Całość skrapiamy dressingiem z masła orzechowego i mieszamy tuż przed podaniem.Z wierzchu posypujemy ziarnami słonecznika. Dekorujemy ćwiartkami limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1541,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

770,5 kcal

🥑

Tłuszcz

22,2 g

🌾

Węglowodany

111,5 g

🥬

Błonnik

24,8 g

💪

Białko

34,7 g

Podobne przepisy