Zupa z białych warzyw z pulpetami • przepis • składniki • przygotowanie
Imbir, kolendra, mleczko kokosowe i orzeszki ziemne. To przepis Karola na zupę krem i pulpety z nutą azjatycką!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Seler i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Por oczyszczamy i jego białe części również kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry. Do garnka wlewamy oliwę, wkładamy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy warzywa przez kilka minut. Kolendrę ucieramy w moździerzu. Dodajemy mielony imbir, kmin i wszystko razem ucieramy. Przyprawy dosypujemy do warzyw. Mieszamy. Warzywa zalewamy wodą. Gotujemy 25-30 minut do miękkości.
PRZYGOTOWUJEMY PULPETY
Mielone mięso z indyka przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i kminem. Orzechy prażymy w piekarniku lub na suchej patelni. Uprażone orzeszki ziemne rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Ugotowaną kaszę również dodajemy do mięsa. Zagniatamy. Ręce smarujemy oliwą i formujemy malutkie pulpeciki o średnicy 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C przez około 10 minut.
DOPRAWIAMY ZUPĘ
Gdy warzywa są już na wpół ugotowane, dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy całość.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2024,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
506,1 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
40,7 g
Błonnik
22,1 g
Białko
22,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
Kruche kawałki sznycla z szynki zanurzone w pysznej marynacie, grillowane w towarzystwie ziemniaków i kawałków pora.

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym
Krucha, pełna delikatnego kremu budyniowego i obłożona świeżymi truskawkami – taka jest idealna tarta autorstwa Pawła! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że kruche ciasto nie jest tak straszne, jak mogłoby się wydawać.

Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
Świetna grillowa alternatywa nie tylko dla wegetarian – kompozycja aromatycznych warzyw, ziół i słodkiego smaku moreli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka meksykańska
Nasza sałatka meksykańska to pyszna kompozycja, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Soczysty kurczak, kremowe awokado i aromatyczna fasola to tylko początek – całość wzbogacają świeże warzywa, pikantne przyprawy i inne smakowite dodatki. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację z meksykańskim akcentem!

Wegański makaron udon z tofu i warzywami
Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pożywny koktajl truskawkowy
Weź odrobinę truskawek, mleko, miód oraz płatki owsiane i w mgnieniu oka przygotuj mleczno-owocowy koktajl! Pychota!

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!

Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
Lubisz eksperymentować? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj odmieniony przepis na croquetas w stylu hiszpańskim! Z dodatkiem purée ziemniaczanego i chorizo będą idealną przekąską na każdą imprezę i nie tylko.