createyourhealth.pl

Sałatka mimoza • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka mimosa to danie wywodzące się z kuchni wschodniej o wyjątkowym wyglądzie, które stanowi pyszną alternatywę dla świątecznej sałatki jarzynowej. Warstwowa układane składniki oraz posypka z żółtka sprawiają, że sałatka wygląda bardzo apetycznie. Co wchodzi w skład sałatki mimoza i jak ją zrobić? Poznaj nasz pyszny przepis!

Sałatka mimoza

Sałatka mimosa to danie wywodzące się z kuchni wschodniej o wyjątkowym wyglądzie, które stanowi pyszną alternatywę dla świątecznej sałatki jarzynowej. Warstwowa układane składniki oraz posypka z żółtka sprawiają, że sałatka wygląda bardzo apetycznie. Co wchodzi w skład sałatki mimoza i jak ją zrobić? Poznaj nasz pyszny przepis!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

filet z makreli w oleju - 170 g
ser twardy długodojrzewający - 100 g
marchew - 2 szt.
ziemniak - 5 szt.
cebula - 1 szt.
jajko - 6 szt.
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny - 2 łyżki
świeży koperek - 0,25 pęczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Marchew i ziemniaki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i solimy. Gotujemy przez 30 minut, a potem wylewamy wrzątek i zalewamy warzywa chłodną wodą. Studzimy je.
2.GOTUJEMY JAJKA:
Do rondelka wlewamy wodę i wkładamy jajka. Ustawiamy rondel na kuchence i doprowadzamy wodę do wrzenia. Potem gotujemy jeszcze przez 8 minut. Po ugotowaniu odlewamy wodę z garnka, zalewamy chłodną wodą i studzimy jajka.
3.OBIERAMY MARCHEW I ZIEMNIAKI:
Wystudzone ziemniaki i marchew obieramy ze skórki.
4.KROIMY JAJKA:
Jajka obieramy ze skorupki. Oddzielamy białka od żółtek i siekamy je osobno, a potem przekładamy do dwóch miseczek.
5.UKŁADAMY MAKRELĘ W MISCE:
Na dnie ozdobnej miski układamy lekko rozdrobnioną makrelę. W miseczce mieszamy jogurt z majonezem i dodajemy pieprz i sól, a następnie mieszamy. Takim sosem delikatnie smarujemy rybę.
6.DODAJEMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i delikatnie sparzamy we wrzątku. Potem drobno ją siekamy i układamy na makreli.
7.DODAJEMY BIAŁKA:
Drobno pokrojone białka jaj układamy na cebuli.
8.UKŁADAMY MARCHEW I ZIEMNIAKI:
Ścieramy marchew na tarce i układamy ją na białkach. Potem ścieramy ziemniaki i przekładamy na marchew.
9.ŚCIERAMY SER:
Ser ścieramy na tarce i układamy na ziemniakach.
10.SMARUJEMY RESZTĄ SOSU:
Pozostałym sosem smarujemy wierzch sałatki i wyrównujemy go.
11.POSYPUJEMY SAŁATKĘ ŻÓŁTKIEM:
Ścieramy żółtko na tarce i posypujemy nim sałatkę.
12.OZDABIAMY KOPERKIEM:
Gotową sałatkę ozdabiamy umytym, osuszonym koperkiem i gotowe! Taką sałatkę warto włożyć na 10-15 minut do lodówki, aby składniki mogły się przegryźć.
Sałatka mimoza

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchew i ziemniaki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i solimy. Gotujemy przez 30 minut, a potem wylewamy wrzątek i zalewamy warzywa chłodną wodą. Studzimy je.

2

GOTUJEMY JAJKA

Do rondelka wlewamy wodę i wkładamy jajka. Ustawiamy rondel na kuchence i doprowadzamy wodę do wrzenia. Potem gotujemy jeszcze przez 8 minut. Po ugotowaniu odlewamy wodę z garnka, zalewamy chłodną wodą i studzimy jajka.

3

OBIERAMY MARCHEW I ZIEMNIAKI

Wystudzone ziemniaki i marchew obieramy ze skórki.

4

KROIMY JAJKA

Jajka obieramy ze skorupki. Oddzielamy białka od żółtek i siekamy je osobno, a potem przekładamy do dwóch miseczek.

5

UKŁADAMY MAKRELĘ W MISCE

Na dnie ozdobnej miski układamy lekko rozdrobnioną makrelę. W miseczce mieszamy jogurt z majonezem i dodajemy pieprz i sól, a następnie mieszamy. Takim sosem delikatnie smarujemy rybę.

6

DODAJEMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupiny i delikatnie sparzamy we wrzątku. Potem drobno ją siekamy i układamy na makreli.

7

DODAJEMY BIAŁKA

Drobno pokrojone białka jaj układamy na cebuli.

8

UKŁADAMY MARCHEW I ZIEMNIAKI

Ścieramy marchew na tarce i układamy ją na białkach. Potem ścieramy ziemniaki i przekładamy na marchew.

9

ŚCIERAMY SER

Ser ścieramy na tarce i układamy na ziemniakach.

10

SMARUJEMY RESZTĄ SOSU

Pozostałym sosem smarujemy wierzch sałatki i wyrównujemy go.

11

POSYPUJEMY SAŁATKĘ ŻÓŁTKIEM

Ścieramy żółtko na tarce i posypujemy nim sałatkę.

12

OZDABIAMY KOPERKIEM

Gotową sałatkę ozdabiamy umytym, osuszonym koperkiem i gotowe! Taką sałatkę warto włożyć na 10-15 minut do lodówki, aby składniki mogły się przegryźć.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2248,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

449,8 kcal

🥑

Tłuszcz

30,8 g

🌾

Węglowodany

20,5 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

21,9 g

Podobne przepisy

Sałatka mimoza - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl