createyourhealth.pl

Łosoś w galarecie • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na elegancką i smaczną przystawkę? Łosoś w galarecie to klasyka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub przyjęciu. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz go bez trudu!

Łosoś w galarecie

Szukasz pomysłu na elegancką i smaczną przystawkę? Łosoś w galarecie to klasyka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub przyjęciu. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz go bez trudu!

Czas przygotowania
500 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 1,5 l
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
por - 0,5 szt.
ziele angielskie - 4 ziarnka
liść laurowy - 4 szt.
sól - 1 łyżeczka
łosoś - 500 g
cytryna - 1 szt.
natka pietruszki - 3 gałązki
żelatyna - 5 łyżeczek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Warzywa myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i ustawiamy na kuchence. Zagotowujemy.
2.DOPRAWIAMY BULION:
Do garnka dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz sól. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy 1,5 godziny.
3.WYCIĄGAMY WARZYWA Z BULIONU:
Łyżką cedzakową wyciągamy wszystkie warzywa oraz dodatki z garnka i przekładamy je do miski.
4.DODAJEMY ŁOSOSIA DO WYWARU:
Łososia myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy go do wywaru i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu.
5.DODAJEMY SOK Z CYTRYNY:
Cytrynę myjemy i kroimy na pół i z jednej połowy wyciskamy z sok. Dodajemy go (bez pestek) do gotującego się wywaru z łososiem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
6.WYCIĄGAMY ŁOSOSIA:
Ostrożnie wyciągamy ugotowanego łososia na talerz.
7.PRZECEDZAMY WYWAR:
Przecedzamy wywar przez sitko wyłożone gazą, aby oczyścić go z wszystkich nieczystości i uzyskać bardziej klarowny wywar.
8.DODAJEMY ŻELATYNĘ:
Dodajemy żelatynę do odcedzonego wywaru i mieszamy, aż się całkiem rozpuści. Odstawiamy do delikatnego przestudzenia.
9.UKŁADAMY SKŁADNIKI NA PÓŁMISKU:
Jeśli wybraliśmy łososia ze skórą, starannie ściągamy ją z ryby. Łososia układamy na półmisku. Dodajemy wybrane składniki do dekoracji: marchewkę w plastrach, cienkie plastry cytryny, umyte i osuszone listki pietruszki. Możemy dodać także groszek z puszki albo połówki jajek ozdobione wyłowionym z wywaru zielem angielskim.
10.ZALEWAMY CAŁOŚĆ GALARETĄ:
Zalewamy salaterki przestudzoną delikatnie galaretą i wkładamy do lodówki na 6 godzin.
Łosoś w galarecie

Czas przygotowania

500 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Warzywa myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i ustawiamy na kuchence. Zagotowujemy.

2

DOPRAWIAMY BULION

Do garnka dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz sól. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy 1,5 godziny.

3

WYCIĄGAMY WARZYWA Z BULIONU

Łyżką cedzakową wyciągamy wszystkie warzywa oraz dodatki z garnka i przekładamy je do miski.

4

DODAJEMY ŁOSOSIA DO WYWARU

Łososia myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy go do wywaru i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu.

5

DODAJEMY SOK Z CYTRYNY

Cytrynę myjemy i kroimy na pół i z jednej połowy wyciskamy z sok. Dodajemy go (bez pestek) do gotującego się wywaru z łososiem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.

6

WYCIĄGAMY ŁOSOSIA

Ostrożnie wyciągamy ugotowanego łososia na talerz.

7

PRZECEDZAMY WYWAR

Przecedzamy wywar przez sitko wyłożone gazą, aby oczyścić go z wszystkich nieczystości i uzyskać bardziej klarowny wywar.

8

DODAJEMY ŻELATYNĘ

Dodajemy żelatynę do odcedzonego wywaru i mieszamy, aż się całkiem rozpuści. Odstawiamy do delikatnego przestudzenia.

9

UKŁADAMY SKŁADNIKI NA PÓŁMISKU

Jeśli wybraliśmy łososia ze skórą, starannie ściągamy ją z ryby. Łososia układamy na półmisku. Dodajemy wybrane składniki do dekoracji: marchewkę w plastrach, cienkie plastry cytryny, umyte i osuszone listki pietruszki. Możemy dodać także groszek z puszki albo połówki jajek ozdobione wyłowionym z wywaru zielem angielskim.

10

ZALEWAMY CAŁOŚĆ GALARETĄ

Zalewamy salaterki przestudzoną delikatnie galaretą i wkładamy do lodówki na 6 godzin.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1467,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

489,2 kcal

🥑

Tłuszcz

23,5 g

🌾

Węglowodany

25,6 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

45,2 g

Podobne przepisy