createyourhealth.pl

Kawowy dacquoise z kremem • przepis • składniki • przygotowanie

Kawowe bezy z równie kawowym kremem to deser, który zachwyci wszystkich fanów kawy!

Kawowy dacquoise z kremem

Kawowe bezy z równie kawowym kremem to deser, który zachwyci wszystkich fanów kawy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 4 szt.
cukier - 120 g
cukier puder - 120 g
kawa rozpuszczalna - 10 g
czekolada mleczna - 100 g
espresso - 100 ml
ser mascarpone - 200 g
śmietana 30% - 200 ml
malina - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BEZY:
Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy kawę i przesiany cukier puder, całość delikatnie mieszamy rózgą. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C przez 25-35 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Czekoladę rozpuszczamy razem z espresso w kąpieli wodnej i odstawiamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Wstawiamy krem do lodówki na około 1 godzinę.
3.DEKORUJEMY BEZY:
Upieczone bezy układamy na talerzu. Jeden krążek smarujemy kremem i przykrywamy drugim krążkiem. Bezy dekorujemy kremem i świeżymi malinami.
Kawowy dacquoise z kremem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BEZY

Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy kawę i przesiany cukier puder, całość delikatnie mieszamy rózgą. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C przez 25-35 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Czekoladę rozpuszczamy razem z espresso w kąpieli wodnej i odstawiamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Wstawiamy krem do lodówki na około 1 godzinę.

3

DEKORUJEMY BEZY

Upieczone bezy układamy na talerzu. Jeden krążek smarujemy kremem i przykrywamy drugim krążkiem. Bezy dekorujemy kremem i świeżymi malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2959,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

739,9 kcal

🥑

Tłuszcz

40,4 g

🌾

Węglowodany

84,9 g

🥬

Błonnik

12,7 g

💪

Białko

12,7 g

Podobne przepisy