createyourhealth.pl

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym • przepis • składniki • przygotowanie

Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym

Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 120 g
jajko - 1 szt.
kakao - 10 g
mleko - 70 ml
powidła śliwkowe - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
przyprawa do piernika - 1,5 łyżeczki
mąka pszenna - 150 g
cynamon - 1 łyżeczka
czekolada mleczna - 100 g
masło - 10 g
miód - 1 łyżka
śmietana 30% - 70 ml
czekolada deserowa - 100 g
orzech laskowy - 30 g
pistacje - 20 g
orzech pekan - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W dużej misce łączymy wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy czekoladę w kawałkach. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy kolejno powidła, mleko i na końcu jajko. Dokładnie mieszamy i łączymy z sypkimi składnikami. Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy kakao. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy do formy do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 17-22 minuty. Upieczone babeczki odstawiamy do wystudzenia.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI GANASZU:
Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy miód oraz cynamon. Całość zagotowujemy. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę deserową, a po chwili pokruszoną czekoladę mleczną. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Garnek zdejmujemy z ognia, do masy dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
3.DEKORUJEMY BABECZKI:
Ganasz przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Krem szprycujemy na wystudzone babeczki. Babeczki dekorujemy orzechami.
Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 24

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W dużej misce łączymy wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy czekoladę w kawałkach. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy kolejno powidła, mleko i na końcu jajko. Dokładnie mieszamy i łączymy z sypkimi składnikami. Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy kakao. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy do formy do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 17-22 minuty. Upieczone babeczki odstawiamy do wystudzenia.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI GANASZU

Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy miód oraz cynamon. Całość zagotowujemy. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę deserową, a po chwili pokruszoną czekoladę mleczną. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Garnek zdejmujemy z ognia, do masy dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.

3

DEKORUJEMY BABECZKI

Ganasz przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Krem szprycujemy na wystudzone babeczki. Babeczki dekorujemy orzechami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4078,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

339,9 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

37,2 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl