createyourhealth.pl

Babeczki pistacjowe • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny smak orzechów pistacjowych w połączeniu z innymi składnikami to recepta na udany wypiek. Muffinki pistacjowe, bo o nich mowa, stanowi ą doskonałą propozycję dla tych, którzy lubią podążać za trendami. Odkryj nasz przepis na obłędne babeczki pistacjowe!

Babeczki pistacjowe

Delikatny smak orzechów pistacjowych w połączeniu z innymi składnikami to recepta na udany wypiek. Muffinki pistacjowe, bo o nich mowa, stanowi ą doskonałą propozycję dla tych, którzy lubią podążać za trendami. Odkryj nasz przepis na obłędne babeczki pistacjowe!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt naturalny - 200 g
pistacje - 100 g
szpinak świeży - 60 g
jajko - 2 szt.
proszek do pieczenia - 8 g
soda oczyszczona - 3 g
sól - 2 g
ekstrakt waniliowy - 2 g
mąka pszenna - 10 g
cukier - 20 g
olej - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
2.ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI:
W drugiej misce ubij mikserem jajka z cukrem. Potem dodaj jogurt oraz ekstrakt waniliowy i solidnie wszystko zmiksuj.
3.STOPNIOWO ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MOKRE Z SUCHYMI:
Gdy uzyskasz gładką masę jajeczną z jogurtem i ekstraktem waniliowym, dodaj ją powoli do składników suchych. Wymieszaj delikatnie przy pomocy rózgi.
4.BLENDUJEMY PISTACJE I SZPINAK:
Pistacje zblenduj wraz ze szpinakiem i 30 g oleju na gładką pastę.
5.DODAJEMY PASTĘ PISTACJOWO-SZPINAKOWĄ:
Do masy na muffinki dodaj pastę i delikatnie wymieszaj.
6.PRZEKŁADAMY CIASTO DO FOREMEK:
Gotową masę przełóż do foremek wysmarowanych olejem i delikatnie podsypanych mąką. Każdą babeczkę posyp z wierzchu cukrem.
7.PIECZEMY MUFFINKI PISTACJOWE:
Formę z babeczkami wsuń do pieca i piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wyłóż je na kratkę do studzenia. Serwuj z ulubionymi dodatkami lub solo!
Babeczki pistacjowe

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

2

ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI

W drugiej misce ubij mikserem jajka z cukrem. Potem dodaj jogurt oraz ekstrakt waniliowy i solidnie wszystko zmiksuj.

3

STOPNIOWO ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MOKRE Z SUCHYMI

Gdy uzyskasz gładką masę jajeczną z jogurtem i ekstraktem waniliowym, dodaj ją powoli do składników suchych. Wymieszaj delikatnie przy pomocy rózgi.

4

BLENDUJEMY PISTACJE I SZPINAK

Pistacje zblenduj wraz ze szpinakiem i 30 g oleju na gładką pastę.

5

DODAJEMY PASTĘ PISTACJOWO-SZPINAKOWĄ

Do masy na muffinki dodaj pastę i delikatnie wymieszaj.

6

PRZEKŁADAMY CIASTO DO FOREMEK

Gotową masę przełóż do foremek wysmarowanych olejem i delikatnie podsypanych mąką. Każdą babeczkę posyp z wierzchu cukrem.

7

PIECZEMY MUFFINKI PISTACJOWE

Formę z babeczkami wsuń do pieca i piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wyłóż je na kratkę do studzenia. Serwuj z ulubionymi dodatkami lub solo!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3746,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

624,4 kcal

🥑

Tłuszcz

40,6 g

🌾

Węglowodany

54,8 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

13,3 g

Podobne przepisy

Babeczki pistacjowe - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl