Kremowa zupa z kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BULION PRZELEWAMY
do garnka i zagotowujemy.
RÓŻYCZKI KALAFIORA
odcinamy.
ZIEMNIAKI OBIERAMY I
kroimy w kostkę.
KALAFIOR I ZIEMNIAKI
dodajemy do bulionu.
CZOSNEK OBIERAMY I
kroimy na cienkie plasterki.
CEBULĘ KROIMY W
kostkę.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy czosnek i cebulę, aż się zeszklą.
DODAJEMY DO GOTUJĄCEJ
się zupy.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).
ZUPĘ ROZDRABNIAMY ZA
pomocą blendera, aż powstanie gęsty krem.
DO GORĄCEJ ZUPY
dodajemy starty ser, mieszamy, aż ser się rozpuści.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem do smaku.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
udekorowane odrobiną świeżo mielonego pieprzu i startego sera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1303,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
217,3 kcal
Tłuszcz
9,9 g
Węglowodany
20,2 g
Błonnik
14,6 g
Białko
14,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nektarynki w miodzie i cynamonie z airfryera
Otulone w słodko-cynamonowej marynacie nektarynki podbiją podniebienia wszystkich fanów owocowych deserów. Podawane na ciepło z porcją lodów waniliowych tworzą niezwykłe doświadczenie smakowe.

Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.

Kotlety jajeczne
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki leśny mech
Wyjątkowe babeczki inspirowane znanym ciastem leśny mech! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła i zadbaj o kolorowy, słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się chociażby na wielkanocnym stole.

Kurczak z sosem truskawkowym
Niezwykłe połączenie mięsa z sosem truskawkowo-winnym z pewnością zaskoczy Twoich gości. Danie idealne na wiosenne dni.

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie
Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa miso z warzywami i tofu
Wystarczy 30 minut, żeby wyczarować smaki Japonii w swoim domu. Przygotuj zupę miso.

Jabłkowy chutney z kolendrą
Przepyszny chutney z dodatkiem kolendry to niezwykle aromatyczny sos, który będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, warzyw, a nawet ryb. Sprawdź, jak prosto go przygotować!

Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.