createyourhealth.pl

Babka jogurtowa • przepis • składniki • przygotowanie

Czy jogurt może sprawić, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne? Ależ oczywiście! Nasz przepis na babkę jogurtową z lukrem to doskonały przykład takiego połączenia. Poznaj nasz przepis na to bajecznie pyszne ciasto!

Babka jogurtowa

Czy jogurt może sprawić, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne? Ależ oczywiście! Nasz przepis na babkę jogurtową z lukrem to doskonały przykład takiego połączenia. Poznaj nasz przepis na to bajecznie pyszne ciasto!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 345 g
olej rzepakowy - 70 ml
jogurt naturalny - 175 g
cukier drobny - 140 g
jajko - 4 szt.
cukier wanilinowy - 10 g
proszek do pieczenia - 1,75 łyżeczki
masło - 1 łyżka
bułka tarta - 1 łyżka
cukier puder - 80 g
woda - 1 łyżka
cytryna - 0,5 szt.
kolorowe draże z orzechami - 12 szt.

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY MASŁO Z CUKREM:
Do misy miksera dodajemy masło i oba cukry. Miksujemy na wysokich obrotach, aż utworzy się jasna, puszysta masa.
2.DODAJEMY JAJKA:
Do masy wbijamy jajka i dalej ubijamy.
3.DODAJEMY OLEJ:
Gdy masa będzie puszysta, a jej objętość się podwoi, zaczynamy powoli dodawać olej, cały czas ubijając masę. Wyłączamy mikser.
4.DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA:
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia wprost do misy miksera. Mieszamy wszystko szpatułką.
5.DODAJEMY JOGURT:
Gdy masa będzie jednolita dodajemy jogurt i znowu delikatnie mieszamy szpatułką.
6.PIECZEMY BABKĘ:
Formę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tarta, a potem przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez ok. 35-40 minut, co jakiś czas sprawdzając stopień zarumienienia. Potem studzimy - najpierw w formie przez 10-15 minut, potem na kratce do studzenia lub talerzu.
7.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy łyżkę ciepłej wody oraz 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko energicznie mieszamy.
8.OZDABIAMY BABKĘ:
Wystudzoną babkę polewamy lukrem, a potem ozdabiamy drażami wierzch babki. Gdy lukier stężeje babka jest gotowa do jedzenia!
Babka jogurtowa

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY MASŁO Z CUKREM

Do misy miksera dodajemy masło i oba cukry. Miksujemy na wysokich obrotach, aż utworzy się jasna, puszysta masa.

2

DODAJEMY JAJKA

Do masy wbijamy jajka i dalej ubijamy.

3

DODAJEMY OLEJ

Gdy masa będzie puszysta, a jej objętość się podwoi, zaczynamy powoli dodawać olej, cały czas ubijając masę. Wyłączamy mikser.

4

DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA

Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia wprost do misy miksera. Mieszamy wszystko szpatułką.

5

DODAJEMY JOGURT

Gdy masa będzie jednolita dodajemy jogurt i znowu delikatnie mieszamy szpatułką.

6

PIECZEMY BABKĘ

Formę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tarta, a potem przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez ok. 35-40 minut, co jakiś czas sprawdzając stopień zarumienienia. Potem studzimy - najpierw w formie przez 10-15 minut, potem na kratce do studzenia lub talerzu.

7

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy łyżkę ciepłej wody oraz 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko energicznie mieszamy.

8

OZDABIAMY BABKĘ

Wystudzoną babkę polewamy lukrem, a potem ozdabiamy drażami wierzch babki. Gdy lukier stężeje babka jest gotowa do jedzenia!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4363,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

872,8 kcal

🥑

Tłuszcz

42 g

🌾

Węglowodany

107,3 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

17,7 g

Podobne przepisy