createyourhealth.pl

Ziemniaki fondant • przepis • składniki • przygotowanie

Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.

Ziemniaki fondant

Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 6 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
masło - 60 g
rozmaryn świeży - 3 gałązki
czosnek główka - 2 ząbki
bulion drobiowy - 250 ml
pikantna pasta z suszonych pomidorów - 80 g
śmietana 18% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy i obcinamy ich końce tak, aby bulwy miały kształt cylindrów o średnicy ok. 5 cm i wysokości ok. 8 cm. Następnie każdą bulwę przekrawamy na pół, aby powstało 12 cylindrów o wysokości ok. 4 cm. Tak przygotowane ziemniaki skrapiamy z obu stron 1 łyżką oliwy, a także oprószamy solą i pieprzem.
2.SMAŻYMY ZIEMNIACZANE CYLINDRY:
Żaroodporną patelnię rozgrzewamy i wylewamy na nią pozostałą oliwę. Na gorącej patelni układamy cylindry z ziemniaków i smażymy je na średnim ogniu przez ok. 7 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
3.ZAGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI W BULIONIE:
Do podsmażonych ziemniaków dodajemy masło, rozmaryn i całe ząbki czosnku. Kiedy masło się roztopi, polewamy nim ziemniaki, na patelnię wlewamy bulion i całość zagotowujemy.
4.PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Patelnię z ziemniakami przekładamy do rozgrzanego piekarnika i całość pieczemy przez ok. 30 minut. Po ok. 15 minutach od rozpoczęcia pieczenia ziemniaki polewamy płynem z dna patelni.
5.PODAJEMY ZIEMNIAKI FONDANT:
Z patelni usuwamy gałązki rozmarynu i podajemy ziemniaki z dodatkiem śmietany i pikantnej pasty z suszonych pomidorów.
Ziemniaki fondant

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy i obcinamy ich końce tak, aby bulwy miały kształt cylindrów o średnicy ok. 5 cm i wysokości ok. 8 cm. Następnie każdą bulwę przekrawamy na pół, aby powstało 12 cylindrów o wysokości ok. 4 cm. Tak przygotowane ziemniaki skrapiamy z obu stron 1 łyżką oliwy, a także oprószamy solą i pieprzem.

2

SMAŻYMY ZIEMNIACZANE CYLINDRY

Żaroodporną patelnię rozgrzewamy i wylewamy na nią pozostałą oliwę. Na gorącej patelni układamy cylindry z ziemniaków i smażymy je na średnim ogniu przez ok. 7 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

3

ZAGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI W BULIONIE

Do podsmażonych ziemniaków dodajemy masło, rozmaryn i całe ząbki czosnku. Kiedy masło się roztopi, polewamy nim ziemniaki, na patelnię wlewamy bulion i całość zagotowujemy.

4

PIECZEMY ZIEMNIAKI

Patelnię z ziemniakami przekładamy do rozgrzanego piekarnika i całość pieczemy przez ok. 30 minut. Po ok. 15 minutach od rozpoczęcia pieczenia ziemniaki polewamy płynem z dna patelni.

5

PODAJEMY ZIEMNIAKI FONDANT

Z patelni usuwamy gałązki rozmarynu i podajemy ziemniaki z dodatkiem śmietany i pikantnej pasty z suszonych pomidorów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1847,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

461,9 kcal

🥑

Tłuszcz

31,9 g

🌾

Węglowodany

38,6 g

🥬

Błonnik

13,1 g

💪

Białko

7,6 g

Podobne przepisy