Babka marchewkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Czy babka wielkanocna zawsze musi być klasyczna? Pewnie, że nie! Jeśli szukasz ciekawej odmiany, babka marchewkowa będzie strzałem w dziesiątkę! Niezwykle wilgotna, aromatyczna i delikatna, a dodatek marchwi nadaje jej naturalnej słodyczy oraz pięknego koloru. Poznaj nasz przepis na pyszną babkę marchewkową!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARCHEW
Marchew myjemy i obieramy ze skórki. Potem ścieramy ją na tarce do miski.
UBIJAMY OLEJ Z CUKREM
Do misy miksera wlewamy olej i dodajemy cukier, a potem ubijamy na wysokich obrotach.
DODAJEMY JAJKA
Gdy utworzy się piana, dodajemy powoli jajka. Jedno po drugim, cały czas miksując. Wyłączamy mikser, kiedy składniki się połączą.
DODAJEMY MARCHEW
Do masy dodajemy marchew i mieszamy szpatułką.
DODAJEMY PRZESIANE MĄKI I PROSZEK DO PIECZENIA
Przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól wprost do masy. Mieszamy delikatnie szpatułką, ale tylko do połączenia składników.
PIECZEMY BABKĘ
Formę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu studzimy babkę w formie przez 15 minut, a potem wyciągamy ją z formy i studzimy na talerzu.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Ciepłą wodę z cukrem pudrem łączymy ze sobą w miseczce. Energicznie mieszamy wszystko, aż masa stanie się jednolita.
DEKORUJEMY BABKĘ
Gotowym lukrem dekorujemy babkę i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5946,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1189,2 kcal
Tłuszcz
56,1 g
Węglowodany
156,6 g
Błonnik
2,2 g
Białko
17,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z białą fasolą
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.

Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren
Halloween może być… strasznie słodkie! Dynie z ekspandowanych nasion to powrót do przeszłości dla dorosłych i superfrajda – niezależnie do wieku! Przygotuj te dynie i zaskocz swoich gości!

Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony kalafior — podstawowy przepis
Pieczony kalafior to prosty, a zarazem wyjątkowy sposób przygotowania tego warzywa, który pozwala na zachowanie jego naturalnych właściwości i smaku. Wersja podstawowa tego dania, choć skromna w składnikach, zachwyca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Świetnie nadaje się jako podstawa do innych dań! Jak zrobić aromatycznego, pieczonego kalafiora? Spróbuj naszego przepisu!

Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mus czekoladowy
Jak mus, to mus! Ale ten mus musisz spróbować!

Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
Ekspresowe mascarpone z aromatycznymi jabłkami i idealnymi ciasteczkami cantuccini! To propozycja, której nie sposób się oprzeć. Jeśli raz spróbujesz, już zawsze będziesz wracać do tego smaku!

Korzenne pancakes
Puszyste i pyszne pancakes z wykorzystaniem przyprawy do piernika. Trudno wyobrazić sobie lepsze słodkie śniadanie w jesienny lub zimowy poranek.