createyourhealth.pl

Zupa jarzynowa z klopsikami • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa jarzynowa z klopsikami z mięsa indyka – bez grama soli! Wypróbuj pyszny przepis Karola Okrasy!

Zupa jarzynowa z klopsikami

Zupa jarzynowa z klopsikami z mięsa indyka – bez grama soli! Wypróbuj pyszny przepis Karola Okrasy!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
czarnuszka - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.
kalafior - 1 szt.
kasza manna - 20 g
kminek cały - 1 łyżeczka
świeży koperek - 3 łyżki
marchew - 1 szt.
mięso mielone, drobiowe - 300 g
pieprz biały - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
grana padano, tarty - 3 łyżki
śmietana 30% - 60 ml
lubczyk świeży - 1 łyżka
ziemniak - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI:
Mięso dokładnie mieszamy z ugotowaną kaszą. Dodajemy połowę roztartego w moździerzu kminku, czarnuszkę, posiekaną natkę pietruszki i ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Z masy formujemy małe klopsiki (ok. 15-20 g).
2.KROIMY WARZYWA:
Kalafiora dzielimy na różyczki. Cukinię, cebulę, marchew i ziemniaki kroimy w małą kostkę (1 x 1 cm). Czosnek kroimy w plasterki.
3.PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ:
W garnku z rozgrzaną oliwą przesmażamy na złoty kolor czosnek i cebulę. Zalewamy bulionem i dodajemy pozostałą część roztartego kminku. Dodajemy marchew i ziemniaki. Kiedy będą już miękkie – dodajemy kalafior i cukinię. Gotujemy ok. 5 minut.
Zupa jarzynowa z klopsikami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI

Mięso dokładnie mieszamy z ugotowaną kaszą. Dodajemy połowę roztartego w moździerzu kminku, czarnuszkę, posiekaną natkę pietruszki i ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Z masy formujemy małe klopsiki (ok. 15-20 g).

2

KROIMY WARZYWA

Kalafiora dzielimy na różyczki. Cukinię, cebulę, marchew i ziemniaki kroimy w małą kostkę (1 x 1 cm). Czosnek kroimy w plasterki.

3

PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ

W garnku z rozgrzaną oliwą przesmażamy na złoty kolor czosnek i cebulę. Zalewamy bulionem i dodajemy pozostałą część roztartego kminku. Dodajemy marchew i ziemniaki. Kiedy będą już miękkie – dodajemy kalafior i cukinię. Gotujemy ok. 5 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1584,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

396,1 kcal

🥑

Tłuszcz

14,4 g

🌾

Węglowodany

48 g

🥬

Błonnik

24,7 g

💪

Białko

24,7 g

Podobne przepisy

Zupa jarzynowa z klopsikami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl