Babka pistacjowa • przepis • składniki • przygotowanie
Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Masło roztapiamy w garnku, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone masło przelewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy przez około 5 minut. Następnie wbijamy jajka i ubijamy całość przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy krem orzechowo-pistacjowy, przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
PIECZEMY BABKĘ
Piekarnik nagrzewamy do 170°C (bez termoobiegu, góra-dół). Gotową masę przelewamy do dokładnie umytej i osuszonej foremki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut (aż włożony do ciasta patyczek będzie suchy).
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, a następnie dodajemy krem orzechowo-pistacjowy. Całość dokładnie mieszamy, tworząc gładką polewę.
DEKORUJEMY BABKĘ
Przestudzoną babkę polewamy przygotowaną polewą. Na koniec posypujemy ją posiekanymi pistacjami i cukrowymi dekoracjami Belbake.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3755,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
313 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
29,7 g
Błonnik
0,2 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.

Placuszki z kurczaka i szynki
To jedno z tych dań, które lubią dzieci. Sprawia to delikatne mięso z kurczaka oraz pyszny sos z dodatkiem pistacji.

Sernik dyniowy
Pyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznego cynamonu, czyli idealne ciasto na jesień! Przygotuj ten przepis Pawła i zaskocz bliskich nowym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!

Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przyprawa do piernika
Połącz wyjątkowe aromaty i stwórz swoją własną przyprawę do piernika. Korzenną mieszankę zrobisz szybko i będziesz cieszyć się wyjątkowym połączeniem cynamonu, imbiru, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i pieprzu. Sprawdź, jakie to proste!

3 sposoby na desery w słoiku
Banoffee, cheesecake i pudding czekoladowy. Poznaj przepisy na desery szybkie i łatwe, a do tego bez pieczenia!

Domowe lody z 4 składników
Owocowe i mocno śmietankowe dzięki wykorzystaniu serka mascarpone – właśnie takie są lody wg tego przepisu! Trochę czekania, kilka składników, chwila pracy termorobota MC Smart i orzeźwiający deser na gorący dzień gotowy!