createyourhealth.pl

Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Szaraki to krótko gotowane kluski ziemniaczane. Zobacz, jak smakują w połączeniu z pieczonym łososiem i szpinakiem!

Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem

Szaraki to krótko gotowane kluski ziemniaczane. Zobacz, jak smakują w połączeniu z pieczonym łososiem i szpinakiem!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
limonka - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 500 g
ziemniak - 1 kg
mąka pszenna - 400 g
curry - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
Szpinak Baby - 500 g
śmietana 30% - 300 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KLUSECZKI ZIEMNIACZANE W WODZIE:
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na 15 minut, aż będą ciemne. Odciskamy wodę z ziemniaków i odstawiamy ją na 10 minut. Zlewamy nadmiar wody, a powstały krochmal dodajemy do startych ziemniaków. Dodajemy jaja i mąkę, tak by ciasto miało gęstą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy łyżką małe kluseczki i gotujemy je w osolonej wodzie przez około 1 minutę.
2.SMAŻYMY ŁOSOSIA:
Łososia osuszamy, zdejmujemy skórę i oprószamy curry z dwóch stron. Smażymy na patelni, na brązowy kolor, uważając, by przyprawa się nie spaliła. Łososia dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez 5-6 minut.
3.DODAJEMY SZPINAK DO ŚMIETANKI:
Śmietankę zagotowujemy wraz z posiekanym czosnkiem i papryczką chili, doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką otartą z limonki. Dodajemy szpinak. Delikatnie zagotowujemy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowane kluski ziemniaczane i podajemy z połamanym na duże kawałki łososiem.
Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KLUSECZKI ZIEMNIACZANE W WODZIE

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na 15 minut, aż będą ciemne. Odciskamy wodę z ziemniaków i odstawiamy ją na 10 minut. Zlewamy nadmiar wody, a powstały krochmal dodajemy do startych ziemniaków. Dodajemy jaja i mąkę, tak by ciasto miało gęstą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy łyżką małe kluseczki i gotujemy je w osolonej wodzie przez około 1 minutę.

2

SMAŻYMY ŁOSOSIA

Łososia osuszamy, zdejmujemy skórę i oprószamy curry z dwóch stron. Smażymy na patelni, na brązowy kolor, uważając, by przyprawa się nie spaliła. Łososia dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez 5-6 minut.

3

DODAJEMY SZPINAK DO ŚMIETANKI

Śmietankę zagotowujemy wraz z posiekanym czosnkiem i papryczką chili, doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką otartą z limonki. Dodajemy szpinak. Delikatnie zagotowujemy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowane kluski ziemniaczane i podajemy z połamanym na duże kawałki łososiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3295,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

823,8 kcal

🥑

Tłuszcz

36,4 g

🌾

Węglowodany

80 g

🥬

Błonnik

43,8 g

💪

Białko

43,8 g

Podobne przepisy