createyourhealth.pl

Bakłażanowe rollsy z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie

Niecodzienne podejście do kuchni włoskiej, czyli bakłażanowe rollsy z makaronem zapiekane w sosie. Polane sosem, zwieńczone aromatycznym serem są idealnym pomysłem na lunch czy obiad.

Bakłażanowe rollsy z makaronem

Niecodzienne podejście do kuchni włoskiej, czyli bakłażanowe rollsy z makaronem zapiekane w sosie. Polane sosem, zwieńczone aromatycznym serem są idealnym pomysłem na lunch czy obiad.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 2 szt.
makaron spaghetti - 250 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
masło - 1 łyżka
cebula czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
krojone pomidory z bazylią - 400 g
pasta pomidorowa - 2 łyżki
ser ricotta - 250 g
sól -
pieprz czarny -
ser pecorino - 80 g
bazylia świeża -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANY:
Bakłażany kroimy w plastry. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę. Plastry obsmażamy z dwóch stron.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy drugą patelnię, na którą wlewamy oliwę i dodajemy masło. Wrzucamy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli. Gdy zrobi się przezroczysta, dodajemy posiekany czosnek. Następnie dajemy pomidory z bazylią oraz pastę pomidorową.
3.ZAGĘSZCZAMY SOS:
Ugotowany sos miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ricottę, ponownie mieszamy i zdejmujemy sos z ognia. Część sosu odlewamy – zostawiamy do polania dania.
4.FORMUJEMY ROLLSY:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na czystej desce układamy podsmażone plastry bakłażana. Makaron z sosem nawijamy na widelec i wykładamy porcjami na plastry. Zwijamy je, tworząc bakłażanowe rollsy.
5.PIECZEMY ROLLSY:
Bakłażanowe zawijasy układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch zwiniętych bakłażanów polewamy odlanym wcześniej sosem i posypujemy obficie startym serem pecorino. Naczynie żaroodporne na 15 minut umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
Bakłażanowe rollsy z makaronem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANY

Bakłażany kroimy w plastry. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę. Plastry obsmażamy z dwóch stron.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy drugą patelnię, na którą wlewamy oliwę i dodajemy masło. Wrzucamy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli. Gdy zrobi się przezroczysta, dodajemy posiekany czosnek. Następnie dajemy pomidory z bazylią oraz pastę pomidorową.

3

ZAGĘSZCZAMY SOS

Ugotowany sos miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ricottę, ponownie mieszamy i zdejmujemy sos z ognia. Część sosu odlewamy – zostawiamy do polania dania.

4

FORMUJEMY ROLLSY

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na czystej desce układamy podsmażone plastry bakłażana. Makaron z sosem nawijamy na widelec i wykładamy porcjami na plastry. Zwijamy je, tworząc bakłażanowe rollsy.

5

PIECZEMY ROLLSY

Bakłażanowe zawijasy układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch zwiniętych bakłażanów polewamy odlanym wcześniej sosem i posypujemy obficie startym serem pecorino. Naczynie żaroodporne na 15 minut umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2135,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

355,9 kcal

🥑

Tłuszcz

13,5 g

🌾

Węglowodany

43,1 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

14,8 g

Podobne przepisy