createyourhealth.pl

Bardzo puszysty sernik z wiaderka • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik to klasyczny deser, który urzeka swoją delikatnością i niezwykle kremową konsystencją. Nasz przepis na bardzo puszysty sernik to prawdziwa gratka dla miłośników wypieków, którzy cenią sobie lekkość i subtelny smak. Sprawdźcie jak zrobić ten sernik!

Bardzo puszysty sernik z wiaderka

Sernik to klasyczny deser, który urzeka swoją delikatnością i niezwykle kremową konsystencją. Nasz przepis na bardzo puszysty sernik to prawdziwa gratka dla miłośników wypieków, którzy cenią sobie lekkość i subtelny smak. Sprawdźcie jak zrobić ten sernik!

Czas przygotowania
500 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

twaróg sernikowy mielony - 750 g
śmietana 18% - 150 g
cukier drobny - 115 g
jajko - 5 szt.
mąka pszenna tortowa - 30 g
budyń waniliowy - 25 g
cukier wanilinowy - 12 g
ciastka owsiane - 160 g
masło - 40 g
cukier puder - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.BLENDUJEMY CIASTECZKA:
Do miski wsypujemy ciasteczka i blendujemy je tak, aby uzyskać konsystencję piasku.
2.MIESZAMY CIASTECZKA Z MASŁEM:
Do rozdrobnionych ciasteczek dodajemy rozpuszczone, lekko przestudzone masło i mieszamy do uzyskania gęstej masy.
3.WYKŁADAMY CIASTECZKOWY SPÓD DO FORMY:
Tortownicę otwieramy, wykładamy papierem do pieczenia i zatrzaskujemy. Wykładamy ciasteczkowy spód. Rozprowadzamy go po całej podstawie tortownicy i delikatnie ugniatamy, a potem wyrównujemy.
4.PODPIEKAMY SPÓD:
Wsuwamy tortownicę do piekarnika i pieczemy przez 8-10 minut. Po upieczeniu spód studzimy.
5.ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM:
Dużą miskę myjemy i osuszamy, a potem wbijamy do niej jajka i dodajemy oba cukry. Ubijamy wszystko mikserem na wysokich obrotach, aż cukier całkiem się rozpuści i powstanie puszysta, jajeczna masa.
6.MIESZAMY TWARÓG Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW:
W drugiej misce łączymy ze sobą twaróg, budyń i mąkę pszenną. Miksujemy na niskich obrotach, a potem dodajemy miękkie masło i śmietanę i ponownie miksujemy.
7.DODAJEMY MASĘ JAJECZNĄ DO SEROWEJ:
Powoli dodajemy masę jajeczną do serowej, miksując na najniższych obrotach. Po chwili wyłączamy mikser i przechodzimy na mieszanie ręczne szpatułką.
8.WYLEWAMY MASĘ NA SPÓD:
Na wystudzony spód przelewamy masę serową i wygładzamy ją.
9.PIECZEMY SERNIK:
Formę z sernikiem umieszczamy w piekarniku na środkowej półce i pieczemy przez 18 minut w trybie góra-dół. Po upływie wyznaczonego czasu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 60-70 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w środku pieca na 30 minut, a potem uchylamy lekko drzwi i czekamy kolejne 10 minut.
10.WYCIĄGAMY SERNIK I OZDABIAMY GO:
Wyciągamy sernik z pieca i pozostawiamy na blacie jeszcze przez 2 godziny, a potem oprószamy go przesianym przez sito cukrem pudrem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kolejne 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy go dodatkowo ozdobić świeżymi owocami czy miętą.
Bardzo puszysty sernik z wiaderka

Czas przygotowania

500 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLENDUJEMY CIASTECZKA

Do miski wsypujemy ciasteczka i blendujemy je tak, aby uzyskać konsystencję piasku.

2

MIESZAMY CIASTECZKA Z MASŁEM

Do rozdrobnionych ciasteczek dodajemy rozpuszczone, lekko przestudzone masło i mieszamy do uzyskania gęstej masy.

3

WYKŁADAMY CIASTECZKOWY SPÓD DO FORMY

Tortownicę otwieramy, wykładamy papierem do pieczenia i zatrzaskujemy. Wykładamy ciasteczkowy spód. Rozprowadzamy go po całej podstawie tortownicy i delikatnie ugniatamy, a potem wyrównujemy.

4

PODPIEKAMY SPÓD

Wsuwamy tortownicę do piekarnika i pieczemy przez 8-10 minut. Po upieczeniu spód studzimy.

5

ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM

Dużą miskę myjemy i osuszamy, a potem wbijamy do niej jajka i dodajemy oba cukry. Ubijamy wszystko mikserem na wysokich obrotach, aż cukier całkiem się rozpuści i powstanie puszysta, jajeczna masa.

6

MIESZAMY TWARÓG Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW

W drugiej misce łączymy ze sobą twaróg, budyń i mąkę pszenną. Miksujemy na niskich obrotach, a potem dodajemy miękkie masło i śmietanę i ponownie miksujemy.

7

DODAJEMY MASĘ JAJECZNĄ DO SEROWEJ

Powoli dodajemy masę jajeczną do serowej, miksując na najniższych obrotach. Po chwili wyłączamy mikser i przechodzimy na mieszanie ręczne szpatułką.

8

WYLEWAMY MASĘ NA SPÓD

Na wystudzony spód przelewamy masę serową i wygładzamy ją.

9

PIECZEMY SERNIK

Formę z sernikiem umieszczamy w piekarniku na środkowej półce i pieczemy przez 18 minut w trybie góra-dół. Po upływie wyznaczonego czasu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 60-70 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w środku pieca na 30 minut, a potem uchylamy lekko drzwi i czekamy kolejne 10 minut.

10

WYCIĄGAMY SERNIK I OZDABIAMY GO

Wyciągamy sernik z pieca i pozostawiamy na blacie jeszcze przez 2 godziny, a potem oprószamy go przesianym przez sito cukrem pudrem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kolejne 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy go dodatkowo ozdobić świeżymi owocami czy miętą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3932,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

786,5 kcal

🥑

Tłuszcz

41,6 g

🌾

Węglowodany

77,6 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

26,9 g

Podobne przepisy

Bardzo puszysty sernik z wiaderka - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl