Zupa porowo-ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna zupa krem z ziemniaków i pora z pesto paprykowym i serem wędzonym – wypróbuj!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Pora myjemy. Białe części kroimy w półkrążki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Dodajemy pora i rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKOWĄ SALSĘ
Upieczoną i obraną ze skóry paprykę kroimy w drobną kostkę. Całość przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną rukolę oraz rozkruszone pistacje. Dolewamy oliwę z oliwek, mieszamy składniki. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki i solą.
ZUPĘ DOPRAWIAMY SKÓRKĄ Z LIMONKI
Gdy ziemniaki będą miękkie – miksujemy zupę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy więcej wody. Miksujemy, dolewając śmietankę. Zupę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Zupę raz jeszcze zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1595,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
265,9 kcal
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
30,9 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko
Spróbuj chrupiącej ciecierzycy w dwóch wersjach – na słono i na słodko!

Makaron z pomidorami i oliwkami
Danie jednogarnkowe z makaronem i warzywami przygotujesz w 25 minut! To świetny pomysł na obiad i lunch do pracy.

Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
Spróbuj makaronu z łososiem i kapustą w lekko ostrym sosie musztardowym z nutą cytrynową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka orientalna w tortilli
Niezwykle aromatyczne mięso z kaczki w chrupiącym placku w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu.

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marchewkowe smoothie z mango i imbirem
Marchewka i imbir to doskonałe, rozgrzewające połączenie. Słodyczy nadaje oczywiście mango!

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej

Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.