createyourhealth.pl

Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie

Uwielbiasz bezy? Musisz wypróbować ten przepis! Beza z prażonymi migdałami, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami to idealny deser na wyjątkowe okazje i nie tylko.

Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną

Uwielbiasz bezy? Musisz wypróbować ten przepis! Beza z prażonymi migdałami, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami to idealny deser na wyjątkowe okazje i nie tylko.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

migdały - 130 g
białko jaja kurzego - 2 szt.
cukier puder - 130 g
truskawka - 300 g
śmietanka kremówka 30% - 300 ml
mięta świeża - 10 liści

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY MIGDAŁY:
Migdały przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy przez ok. 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Następnie odstawiamy je do wystygnięcia i dość grubo siekamy.
2.UBIJAMY BEZĘ:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder, aż beza będzie gładka i lśniąca. Do gotowej masy dodajemy posiekane migdały i dokładnie mieszamy.
3.FORMUJEMY BLATY BEZOWE:
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 26 cm. Bezę rozprowadzamy we wnętrzach okręgów.
4.PIECZEMY BLATY BEZOWE:
Blaty bezowe rumienimy przy pomocy palnika cukierniczego. Umieszczamy je w piekarniku i suszymy w temperaturze 80-100°C przez ok. 40 minut. Gotowe blaty odkładamy, aby wystygły.
5.DEKORUJEMY BEZĘ:
Śmietanę ubijamy i nakładamy na jeden z blatów bezowych. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy na bitej śmietanie. Drugi blat bezowy łamiemy na średniej wielkości kawałki i układamy na gotowym wierzchu. Całość ozdabiamy listkami mięty.
Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY MIGDAŁY

Migdały przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy przez ok. 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Następnie odstawiamy je do wystygnięcia i dość grubo siekamy.

2

UBIJAMY BEZĘ

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder, aż beza będzie gładka i lśniąca. Do gotowej masy dodajemy posiekane migdały i dokładnie mieszamy.

3

FORMUJEMY BLATY BEZOWE

Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 26 cm. Bezę rozprowadzamy we wnętrzach okręgów.

4

PIECZEMY BLATY BEZOWE

Blaty bezowe rumienimy przy pomocy palnika cukierniczego. Umieszczamy je w piekarniku i suszymy w temperaturze 80-100°C przez ok. 40 minut. Gotowe blaty odkładamy, aby wystygły.

5

DEKORUJEMY BEZĘ

Śmietanę ubijamy i nakładamy na jeden z blatów bezowych. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy na bitej śmietanie. Drugi blat bezowy łamiemy na średniej wielkości kawałki i układamy na gotowym wierzchu. Całość ozdabiamy listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1948,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

324,7 kcal

🥑

Tłuszcz

20,9 g

🌾

Węglowodany

31,2 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy