Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIERŚ KACZKI
Piersi kaczki dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę.
MARYNUJEMY MIĘSO
Drobno posiekany ząbek czosnku łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
WYSMAŻAMY KACZKĘ
Piersi kaczki wyjmujemy z marynaty. Układamy na zimnej, suchej patelni skórą do dołu. Smażymy przez około 7-8 minut, aż mięso się zarumieni. Obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
DOPIEKAMY MIĘSO W PIEKARNIKU
Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg). Pieczemy około 4-5 minut. Upieczone piersi kaczki zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystudzenia.
GRILLUJEMY GRUSZKĘ
Gruszkę dokładnie myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy wraz ze skórką w ósemki. Delikatnie smarujemy miodem. Cząstki owoców układamy na rozgrzanej patelni grillowej i krótko opiekamy z obydwu stron.
PRAŻYMY ORZECHY
Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.
KROIMY BURAKA
Buraka kroimy na półplasterki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.
SERWUJEMY
Do miski wkładamy miks sałat, gruszkę, pokruszony ser oraz buraka. Na wierzchu układamy upieczoną, pokrojoną w dość grube plastry kaczkę. Całość posypujemy prażonymi orzechami. Polewamy dressingiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1868,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
934,4 kcal
Tłuszcz
53,5 g
Węglowodany
71,8 g
Błonnik
48,0 g
Białko
48,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym

Zakwas żytni
Przygotuj własny zakwas żytni według wskazówek Pawła Małeckiego, a później ciesz się smakiem domowego chleba!

Sernik dyniowy
Pyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznego cynamonu, czyli idealne ciasto na jesień! Przygotuj ten przepis Pawła i zaskocz bliskich nowym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!

Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Z białej kiełbasy przygotuj niebanalne kotleciki z pysznym sosem chrzanowym. Doskonałe danie nie tylko od święta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!

Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.

Tort arbuzowy
Tort z arbuza? Tak! To świetny pomysł, który z powodzeniem zastąpi tradycyjny tort. Wypróbuj go i zaskocz wszystkich nietypowym rozwiązaniem!