createyourhealth.pl

Faszerowany makaron lumaconi • przepis • składniki • przygotowanie

Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.

Faszerowany makaron lumaconi

Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 1 szt.
chleb tostowy - 125 g
makaron muszelki - 400 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
mleko - 125 ml
ser ementaler - 150 g
pomidor suszony - 220 g
cebula - 1 szt.
bazylia świeża - 12 g
cukier - 1 łyżka
ząbek czosnku - 0,5 szt.
masło - 20 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 1 kg
oregano suszone - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PRZYGOTUJ RĘKAW:
cukierniczy lub małą łyżeczkę do nakładania farszu.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180°C (góra-dół).
3.PRZYGOTOWANIE MAKARON MAKARON:
wrzucamy do dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek i gotujemy mniej więcej 15 minut. MIESZAMY.: PRZYKRYWAMY.
4.UGOTOWANY MAKARON ODCEDZAMY:
i hartujemy zimną wodą.
5.SOS POMIDOROWY DO:
garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę dodajemy 20 g masła.
6.NA ROZPUSZCZONE MASŁO:
dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku.
7.SMAŻYMY 2:
minuty.
8.DODAJEMY POMIDORKI KOKTAJLOWE:
pokrojone w ćwiartki.
9.DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ:
suszonego oregano i łyżkę cukru.
10.PÓŁ PĘCZKA BAZYLII:
siekamy i wrzucamy do sosu. MIESZAMY.: GOTUJEMY.
11.SOS POMIDOROWY MIKSUJEMY:
za pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem.
12.
PONOWNIE MIKSUJEMY.
13.FARSZ 5 KROMEK:
chleba tostowego pełnoziarnistego układamy w misce, za pomocą łyżki nasączamy je mlekiem. MIĘSO MIELONE WRZUCAMY: do miski.
14.DODAJEMY JAJO, 1:
cebulę pokrojoną w kosteczkę.
15.NASĄCZONY MLEKIEM CHLEB:
rwiemy na kawałki i wrzucamy je do miski z mięsem.
16.CAŁOŚĆ UGNIATAMY RĘKOMA:
na jednolitą masę.
17.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy 15 g masła.
18.MIĘSO SMAŻYMY NA:
patelni, mieszamy widelcem. USMAŻONY FARSZ: studzimy.
19.MASŁEM (OK.:
5 G) SMARUJEMY: naczynie żaroodporne.
20.OSTUDZONY FARSZ SOLIMY,:
pieprzymy i mieszamy.
21.ZA POMOCĄ ŁYŻECZKI:
lub rękawa cukierniczego faszerujemy makaron mięsem.
22.FASZEROWANY MAKARON UKŁADAMY:
w naczyniu żaroodpornym.
23.POKROJONE W PASECZKI:
suszone pomidory układamy na makaronie.
24.CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM:
pomidorowym, który wygładzamy za pomocą szpatułki. POSYPUJEMY STARTYM: serem.
25.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 180°C (góra-dół) na środkową kratkę na 15 minut.
Faszerowany makaron lumaconi

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PRZYGOTUJ RĘKAW

cukierniczy lub małą łyżeczkę do nakładania farszu.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180°C (góra-dół).

3

PRZYGOTOWANIE MAKARON MAKARON

wrzucamy do dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek i gotujemy mniej więcej 15 minut. MIESZAMY.: PRZYKRYWAMY.

4

UGOTOWANY MAKARON ODCEDZAMY

i hartujemy zimną wodą.

5

SOS POMIDOROWY DO

garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę dodajemy 20 g masła.

6

NA ROZPUSZCZONE MASŁO

dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku.

7

SMAŻYMY 2

minuty.

8

DODAJEMY POMIDORKI KOKTAJLOWE

pokrojone w ćwiartki.

9

DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ

suszonego oregano i łyżkę cukru.

10

PÓŁ PĘCZKA BAZYLII

siekamy i wrzucamy do sosu. MIESZAMY.: GOTUJEMY.

11

SOS POMIDOROWY MIKSUJEMY

za pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem.

12

PONOWNIE MIKSUJEMY.

13

FARSZ 5 KROMEK

chleba tostowego pełnoziarnistego układamy w misce, za pomocą łyżki nasączamy je mlekiem. MIĘSO MIELONE WRZUCAMY: do miski.

14

DODAJEMY JAJO, 1

cebulę pokrojoną w kosteczkę.

15

NASĄCZONY MLEKIEM CHLEB

rwiemy na kawałki i wrzucamy je do miski z mięsem.

16

CAŁOŚĆ UGNIATAMY RĘKOMA

na jednolitą masę.

17

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy 15 g masła.

18

MIĘSO SMAŻYMY NA

patelni, mieszamy widelcem. USMAŻONY FARSZ: studzimy.

19

MASŁEM (OK.

5 G) SMARUJEMY: naczynie żaroodporne.

20

OSTUDZONY FARSZ SOLIMY,

pieprzymy i mieszamy.

21

ZA POMOCĄ ŁYŻECZKI

lub rękawa cukierniczego faszerujemy makaron mięsem.

22

FASZEROWANY MAKARON UKŁADAMY

w naczyniu żaroodpornym.

23

POKROJONE W PASECZKI

suszone pomidory układamy na makaronie.

24

CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM

pomidorowym, który wygładzamy za pomocą szpatułki. POSYPUJEMY STARTYM: serem.

25

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 180°C (góra-dół) na środkową kratkę na 15 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4835,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1208,8 kcal

🥑

Tłuszcz

52,6 g

🌾

Węglowodany

128,5 g

🥬

Błonnik

61,1 g

💪

Białko

61,1 g

Podobne przepisy