Blok pistacjowy • przepis • składniki • przygotowanie
Blok pistacjowy to idealna propozycja deseru, który pozytywnie zaskoczy Twoich gości czy domowników. To świetny pomysł na wzbogacenie menu imprez towarzyskich lub rodzinnych spotkań.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PISTACJE I HERBATNIKI
Pistacje i herbatniki drobno siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Mleko, masło, cukier oraz mleko w proszku umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Do gotowej masy dodajemy krem pistacjowy i dalej wszystko podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po podgrzaniu zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy posiekane pistacje oraz rozdrobnione herbatniki.
PRZELEWAMY MASĘ DO FOREMKI
Gotową masę przelewamy do silikonowej foremki. Przestudzoną masę wstawiamy do lodówki co najmniej na 3 godziny. Po tym czasie podajemy deser.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3329,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
554,9 kcal
Tłuszcz
35,4 g
Węglowodany
42,5 g
Błonnik
1 g
Białko
17,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
Ten prosty omlet z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kozim serem przygotujesz według prostego przepisu Karola. Sprawdź, jak smakuje podany na wyjątkowe, nieśpieszne śniadanie!

Tort czekoladowo-kawowy
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!

Krewetki z ananasem podawane na ciepło
Jesteś miłośnikiem krewetek? Wypróbuj połączenie z ananasem i zaserwuj je na ciepło. Pyszny, szybki i łatwy przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Puszysta pływająca wyspa
Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!

Warstwowa sałatka śledziowa
Poznajcie przepis na wspaniałą sałatkę śledziową. Zróbcie własny majonez i dodajcie go do wypełnionej warstwami przenikających się smaków sałatki. W przygotowaniu tego przepisu pomoże Wam termorobot kuchenny MC Smart. Na święta jak znalazł!

Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Carpaccio możesz przygotować także z pieczarek i boczniaków. W połączeniu ze śliwkami i boczkiem będzie wyjątkową przekąską!
🔥 O podobnym poziomie trudności

3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami
Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!

Śląska ciapkapusta (panczkraut)
Ciapkapusta to klasyk, który jako obiadowy dodatek na pewno zrobi furorę na Waszych stołach! Spróbuj koniecznie tego niezwykłego połączenia kiszonej kapusty i ziemniaków