createyourhealth.pl

Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym • przepis • składniki • przygotowanie

Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym

Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym

Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
masło - 100 g
miód - 0,5 łyżeczki
musztarda francuska - 4 łyżki
rozmaryn świeży - 16 g
okoń - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
natka pietruszki - 5 g
pistacje - 3 łyżki
grana padano - 60 g
bazylia świeża - 5 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ziemniak - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
tarkę blender naczynie do gotowania na parze PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
2.MASŁO MUSZTARDOWE MASŁO:
mieszamy z musztardą, miodem, posiekanym rozmarynem i startą skórką z cytryny. ODSTAWIAMY.
3.OKOŃ OKONIE OCZYSZCZAMY:
i skrobiemy.
4.DOKŁADNIE MYJEMY I:
osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
5.DELIKATNIE NACINAMY SKÓRĘ:
i mięso, następnie marynujemy w oliwie z oliwek.
6.GRILLUJEMY, SMARUJĄC CO:
jakiś czas masłem musztardowym, aż skórka się lekko przypiecze z każdej strony.
7.UWAGA:
DOBRZE JEST: ułożyć ryby na drewnianym ruszcie, by się nie przypaliły, a następnie grillować około 6-8 minut, smarując co jakiś czas masłem. PESTO SER ŚCIERAMY: na tarce.
8.WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA:
pesto dokładnie miksujemy w blenderze na gęstą masę.
9.ZIEMNIAKI Z GRILLA:
Wczesne ziemniaki gotujemy na parze, następnie kroimy je na grube plastry lub na pół, jeśli ziemniaki są małe.
10.MARYNUJEMY W OLIWIE:
z oliwek i pieczemy na grillu na złoty kolor. PRZED PODANIEM MIESZAMY: z pesto.
11.GRILLOWANE OKONIE PODAJEMY:
z ziemniakami z pesto.
Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

tarkę blender naczynie do gotowania na parze PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.

2

MASŁO MUSZTARDOWE MASŁO

mieszamy z musztardą, miodem, posiekanym rozmarynem i startą skórką z cytryny. ODSTAWIAMY.

3

OKOŃ OKONIE OCZYSZCZAMY

i skrobiemy.

4

DOKŁADNIE MYJEMY I

osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.

5

DELIKATNIE NACINAMY SKÓRĘ

i mięso, następnie marynujemy w oliwie z oliwek.

6

GRILLUJEMY, SMARUJĄC CO

jakiś czas masłem musztardowym, aż skórka się lekko przypiecze z każdej strony.

7

UWAGA

DOBRZE JEST: ułożyć ryby na drewnianym ruszcie, by się nie przypaliły, a następnie grillować około 6-8 minut, smarując co jakiś czas masłem. PESTO SER ŚCIERAMY: na tarce.

8

WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA

pesto dokładnie miksujemy w blenderze na gęstą masę.

9

ZIEMNIAKI Z GRILLA

Wczesne ziemniaki gotujemy na parze, następnie kroimy je na grube plastry lub na pół, jeśli ziemniaki są małe.

10

MARYNUJEMY W OLIWIE

z oliwek i pieczemy na grillu na złoty kolor. PRZED PODANIEM MIESZAMY: z pesto.

11

GRILLOWANE OKONIE PODAJEMY

z ziemniakami z pesto.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2678,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

669,7 kcal

🥑

Tłuszcz

42,5 g

🌾

Węglowodany

26,0 g

🥬

Błonnik

44,2 g

💪

Białko

44,2 g

Podobne przepisy