createyourhealth.pl

Wegański lunchbox do pracy • przepis • składniki • przygotowanie

Wegański i łatwy do spakowania w pudełko lunch do pracy? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszny lunchbox pełen aromatycznych pieczonych warzyw i kotlecików z komosy ryżowej z dodatkiem wegańskiego alioli!

Wegański lunchbox do pracy

Wegański i łatwy do spakowania w pudełko lunch do pracy? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszny lunchbox pełen aromatycznych pieczonych warzyw i kotlecików z komosy ryżowej z dodatkiem wegańskiego alioli!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 1 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
burak - 1 szt.
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
komosa ryżowa (quinoa) - 1 szkl
fasola czerwona z puszki - 500 g
szalotka - 1 szt.
ząbek czosnku - 5 szt.
siemię lniane, mielone - 1 łyżka
nasiona słonecznika - 0,25 szkl
natka pietruszki - 1 garść
kolendra świeża - 1 garść
chili mielone - 0,25 łyżeczki
kumin - 0,5 łyżeczki
czosnek główka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzech nerkowca - 1 szkl
aquafaba - 80 ml
musztarda dijon - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY WARZYWA:
Batat, buraka i pietruszkę obieramy i kroimy w grube słupki. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i wędzoną papryką. Przyprawy wcieramy w warzywa.
2.PRZYGOTOWUJEMY KOTLECIKI Z KOMOSY:
Do robota MCS wrzucamy szalotkę, czosnek, odcedzoną fasolę, siemię lniane, kolendrę, pietruszkę i przyprawy (poza solą). Miksujemy niezbyt drobno –czas 10 sekund, prędkość 5.
3.PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKIE ALIOLI:
W misie MCS umieszczamy wyciśnięte ząbki pieczonego czosnku, odcedzone orzechy, sok z cytryny, musztardę, oliwę i sól – wszystko miksujemy na gładką masę, stopniowo dolewając aquafabę –czas 1 minuta, prędkość 9.
4.PAKUJEMY LUNCHBOX:
Do pojemnika przekładamy sos. W drugim pojemniku układamy warzywa i kotleciki. Całość posypujemy kolendrą.
Wegański lunchbox do pracy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY WARZYWA

Batat, buraka i pietruszkę obieramy i kroimy w grube słupki. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i wędzoną papryką. Przyprawy wcieramy w warzywa.

2

PRZYGOTOWUJEMY KOTLECIKI Z KOMOSY

Do robota MCS wrzucamy szalotkę, czosnek, odcedzoną fasolę, siemię lniane, kolendrę, pietruszkę i przyprawy (poza solą). Miksujemy niezbyt drobno –czas 10 sekund, prędkość 5.

3

PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKIE ALIOLI

W misie MCS umieszczamy wyciśnięte ząbki pieczonego czosnku, odcedzone orzechy, sok z cytryny, musztardę, oliwę i sól – wszystko miksujemy na gładką masę, stopniowo dolewając aquafabę –czas 1 minuta, prędkość 9.

4

PAKUJEMY LUNCHBOX

Do pojemnika przekładamy sos. W drugim pojemniku układamy warzywa i kotleciki. Całość posypujemy kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3659,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1829,8 kcal

🥑

Tłuszcz

90,7 g

🌾

Węglowodany

211,4 g

🥬

Błonnik

37,1 g

💪

Białko

60,7 g

Podobne przepisy