createyourhealth.pl

Bułeczki bolońskie • przepis • składniki • przygotowanie

Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.

Bułeczki bolońskie

Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 0,5 szt.
mięso mielone wołowe - 100 g
sos pomidorowy - 200 ml
bułka hamburgerowa - 1 szt.
mozzarella, tarta - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Cebulę dość drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy je, aż będzie gotowe. Całość zalewamy sosem pomidorowym i gotujemy przez ok. 5 minut, aż sos się delikatnie zredukuje.
2.PODPIEKAMY BUŁKĘ:
Odcinamy część góry bułki i ugniatamy środek, aż powstanie spore wgłębienie. Przekładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiekamy przez ok. 3-4 minuty, aby była ciepła i chrupiąca.
3.PODAJEMY BUŁKĘ:
Na spód ciepłej bułki wykładamy połowę mozzarelli i farsz – całość oprószamy pozostałym serem. Tak przygotowaną bułkę zakrywamy odciętym fragmentem i podajemy jeszcze gorącą
Bułeczki bolońskie

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Cebulę dość drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy je, aż będzie gotowe. Całość zalewamy sosem pomidorowym i gotujemy przez ok. 5 minut, aż sos się delikatnie zredukuje.

2

PODPIEKAMY BUŁKĘ

Odcinamy część góry bułki i ugniatamy środek, aż powstanie spore wgłębienie. Przekładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiekamy przez ok. 3-4 minuty, aby była ciepła i chrupiąca.

3

PODAJEMY BUŁKĘ

Na spód ciepłej bułki wykładamy połowę mozzarelli i farsz – całość oprószamy pozostałym serem. Tak przygotowaną bułkę zakrywamy odciętym fragmentem i podajemy jeszcze gorącą

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

684,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

684,6 kcal

🥑

Tłuszcz

34,3 g

🌾

Węglowodany

52,2 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

39,2 g

Podobne przepisy