Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PAPRYKĘ ZIELONĄ,
czerwoną i żółtą polewamy olejem rzepakowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez mniej więcej 20 minut.
NASTĘPNIE PAPRYKI OBIERAMY
i pozbawiamy gniazd nasiennych.
PRZYGOTUJ BLENDER, PAPIER
i blachę do pieczenia.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
220°C (termoobieg).
CIASTO DO MIKSERA
przesypujemy 500 g mieszanki do wypieku chleba, dodajemy 200 ml ciepłej wody oraz odrobinę soli, mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO PRZEZ
5-7 minut (aż powstanie jednolita masa).
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
oliwy z oliwek, jeszcze chwilę wyrabiamy.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
PO WYROŚNIĘCIU CIASTO
wyrabiamy dłonią na blacie podsypanym mąką, następnie dzielimy ciasto na 2-3 części.
CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA
papierze pergaminowym posypanym mąką (na grubość około 1 cm).
SOS I FARSZ
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy 1/2 drobno pokrojonej cebuli, 2 rozgniecione ząbki czosnku, bazylię i kapary.
CAŁOŚĆ CHWILĘ SMAŻYMY
do momentu zeszklenia cebuli i czosnku. DODAJEMY KROJONE POMIDORY: pelati.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
mielonym białym pieprzem.
SOS REDUKUJEMY, NASTĘPNIE
miksujemy za pomocą blendera na gładką i jednolitą masę.
PONOWNIE ZAGOTOWUJEMY.
DELIKATNIE PRZESTUDZAMY.
NA PIZZĘ WYKŁADAMY
sos, układamy pokrojoną na grube kawałki paprykę, kilka kawałków pokrojonej drugiej połowy cebuli, posypujemy kaparami oraz porwanymi na kawałki przysmakami kresowymi.
PIZZĘ PRZEKŁADAMY WRAZ
z papierem do pieczenia na blachę, wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (pizza powinna się zrumienić na brzegach i zrobić chrupiąca).
CHWILĘ PRZED UKOŃCZENIEM
czasu pieczenia wykładamy na pizzę ser niebieski, wkładamy pizzę do piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści (mniej więcej 2 minuty).
PESTO Z RUKOLI
1 ząbek czosnku siekamy, dodajemy starty na tarce lub posiekany ser grana padano, pistacje oraz posiekaną rukolę (niewielką część rukoli pozostawiamy do dekoracji).
DODAJEMY OLIWĘ Z
oliwek, całość miksujemy.
PIZZĘ POLEWAMY PESTO,
dekorujemy rukolą i oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3941,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
985,3 kcal
Tłuszcz
42,6 g
Węglowodany
111,4 g
Błonnik
40,6 g
Białko
40,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
Smakowite ciasto pełne orzechów włoskich - to świetna propozycja babci Wandy dla fanów orzechowych smaków!

Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.

Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
Połączenie mięsa i owoców? Na grilla będzie w sam raz! Przygotuj burgery z mięsem, serem pleśniowym i gruszką, a na pewno zaskoczysz swoich gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!

Ciasteczka owsiane z mango
Spróbuj owsianych ciasteczek z mąką żytnią, migdałami i słodkim mango!

Królik z musztardą pieczony w rękawie
Przepis na delikatne i smaczne mięso królika – idealny przepis w menu dla dzieci!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie
Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.

Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!

Strudel z jabłkami i makiem
Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.