createyourhealth.pl

Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie

Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!

Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto

Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 200 ml
mieszanka do wypieku chleba - 500 g
mąka pszenna - 2 łyżki
kapar - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
pomidory krojone z puszki - 500 g
przysmak kresowy - 150 g
lazur błękitny - 100 g
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pistacje - 50 g
rukola - 50 g
grana padano - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PAPRYKĘ ZIELONĄ,:
czerwoną i żółtą polewamy olejem rzepakowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez mniej więcej 20 minut.
2.NASTĘPNIE PAPRYKI OBIERAMY:
i pozbawiamy gniazd nasiennych.
3.PRZYGOTUJ BLENDER, PAPIER:
i blachę do pieczenia.
4.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
220°C (termoobieg).
5.CIASTO DO MIKSERA:
przesypujemy 500 g mieszanki do wypieku chleba, dodajemy 200 ml ciepłej wody oraz odrobinę soli, mieszamy.
6.WYRABIAMY CIASTO PRZEZ:
5-7 minut (aż powstanie jednolita masa).
7.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
oliwy z oliwek, jeszcze chwilę wyrabiamy.
8.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
9.PO WYROŚNIĘCIU CIASTO:
wyrabiamy dłonią na blacie podsypanym mąką, następnie dzielimy ciasto na 2-3 części.
10.CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA:
papierze pergaminowym posypanym mąką (na grubość około 1 cm).
11.SOS I FARSZ:
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy 1/2 drobno pokrojonej cebuli, 2 rozgniecione ząbki czosnku, bazylię i kapary.
12.CAŁOŚĆ CHWILĘ SMAŻYMY:
do momentu zeszklenia cebuli i czosnku. DODAJEMY KROJONE POMIDORY: pelati.
13.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
mielonym białym pieprzem.
14.SOS REDUKUJEMY, NASTĘPNIE:
miksujemy za pomocą blendera na gładką i jednolitą masę.
15.
PONOWNIE ZAGOTOWUJEMY.
16.
DELIKATNIE PRZESTUDZAMY.
17.NA PIZZĘ WYKŁADAMY:
sos, układamy pokrojoną na grube kawałki paprykę, kilka kawałków pokrojonej drugiej połowy cebuli, posypujemy kaparami oraz porwanymi na kawałki przysmakami kresowymi.
18.PIZZĘ PRZEKŁADAMY WRAZ:
z papierem do pieczenia na blachę, wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (pizza powinna się zrumienić na brzegach i zrobić chrupiąca).
19.CHWILĘ PRZED UKOŃCZENIEM:
czasu pieczenia wykładamy na pizzę ser niebieski, wkładamy pizzę do piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści (mniej więcej 2 minuty).
20.PESTO Z RUKOLI:
1 ząbek czosnku siekamy, dodajemy starty na tarce lub posiekany ser grana padano, pistacje oraz posiekaną rukolę (niewielką część rukoli pozostawiamy do dekoracji).
21.DODAJEMY OLIWĘ Z:
oliwek, całość miksujemy.
22.PIZZĘ POLEWAMY PESTO,:
dekorujemy rukolą i oliwą z oliwek.
Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PAPRYKĘ ZIELONĄ,

czerwoną i żółtą polewamy olejem rzepakowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez mniej więcej 20 minut.

2

NASTĘPNIE PAPRYKI OBIERAMY

i pozbawiamy gniazd nasiennych.

3

PRZYGOTUJ BLENDER, PAPIER

i blachę do pieczenia.

4

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

220°C (termoobieg).

5

CIASTO DO MIKSERA

przesypujemy 500 g mieszanki do wypieku chleba, dodajemy 200 ml ciepłej wody oraz odrobinę soli, mieszamy.

6

WYRABIAMY CIASTO PRZEZ

5-7 minut (aż powstanie jednolita masa).

7

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

oliwy z oliwek, jeszcze chwilę wyrabiamy.

8

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

9

PO WYROŚNIĘCIU CIASTO

wyrabiamy dłonią na blacie podsypanym mąką, następnie dzielimy ciasto na 2-3 części.

10

CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA

papierze pergaminowym posypanym mąką (na grubość około 1 cm).

11

SOS I FARSZ

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy 1/2 drobno pokrojonej cebuli, 2 rozgniecione ząbki czosnku, bazylię i kapary.

12

CAŁOŚĆ CHWILĘ SMAŻYMY

do momentu zeszklenia cebuli i czosnku. DODAJEMY KROJONE POMIDORY: pelati.

13

DOPRAWIAMY SOLĄ I

mielonym białym pieprzem.

14

SOS REDUKUJEMY, NASTĘPNIE

miksujemy za pomocą blendera na gładką i jednolitą masę.

15

PONOWNIE ZAGOTOWUJEMY.

16

DELIKATNIE PRZESTUDZAMY.

17

NA PIZZĘ WYKŁADAMY

sos, układamy pokrojoną na grube kawałki paprykę, kilka kawałków pokrojonej drugiej połowy cebuli, posypujemy kaparami oraz porwanymi na kawałki przysmakami kresowymi.

18

PIZZĘ PRZEKŁADAMY WRAZ

z papierem do pieczenia na blachę, wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (pizza powinna się zrumienić na brzegach i zrobić chrupiąca).

19

CHWILĘ PRZED UKOŃCZENIEM

czasu pieczenia wykładamy na pizzę ser niebieski, wkładamy pizzę do piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści (mniej więcej 2 minuty).

20

PESTO Z RUKOLI

1 ząbek czosnku siekamy, dodajemy starty na tarce lub posiekany ser grana padano, pistacje oraz posiekaną rukolę (niewielką część rukoli pozostawiamy do dekoracji).

21

DODAJEMY OLIWĘ Z

oliwek, całość miksujemy.

22

PIZZĘ POLEWAMY PESTO,

dekorujemy rukolą i oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3941,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

985,3 kcal

🥑

Tłuszcz

42,6 g

🌾

Węglowodany

111,4 g

🥬

Błonnik

40,6 g

💪

Białko

40,6 g

Podobne przepisy

Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl