createyourhealth.pl

Calzone orkiszowe • przepis • składniki • przygotowanie

Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!

Calzone orkiszowe

Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 0,5 łyżeczki
drożdże suszone - 7 g
oliwa z oliwek - 50 ml
mąka orkiszowa - 300 g
napój ryżowy - 150 ml
cukier trzcinowy - 4 łyżki
por - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kurki - 200 g
ocet winny - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
orzech laskowy - 50 g
sól - 0,25 łyżeczki
szalotka - 3 szt.
Szpinak Baby - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym napoju ryżowym. Dokładnie mieszamy z mąką, solą i oliwą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż wyrośnie.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Szalotki kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy przygotowane warzywa i grzyby. Po 4 minutach dodajemy ocet winny oraz orzechy rozdrobnione w moździerzu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dokładnie zagniatamy i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy koła o średnicy 10 cm. Na środek każdego łyżką nakładamy farsz i sklejamy brzegi jak w przypadku tradycyjnych pierogów. Calzone układamy w odstępach 2 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 25-30 minut.
3.KARMELIZUJEMY PORA:
Por kroimy w cienkie talarki. Układamy na patelni, posypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu, aż por lekko zbrązowieje, a cukier się rozpuści.
Calzone orkiszowe

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym napoju ryżowym. Dokładnie mieszamy z mąką, solą i oliwą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż wyrośnie.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Szalotki kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy przygotowane warzywa i grzyby. Po 4 minutach dodajemy ocet winny oraz orzechy rozdrobnione w moździerzu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dokładnie zagniatamy i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy koła o średnicy 10 cm. Na środek każdego łyżką nakładamy farsz i sklejamy brzegi jak w przypadku tradycyjnych pierogów. Calzone układamy w odstępach 2 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 25-30 minut.

3

KARMELIZUJEMY PORA

Por kroimy w cienkie talarki. Układamy na patelni, posypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu, aż por lekko zbrązowieje, a cukier się rozpuści.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2291,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

572,8 kcal

🥑

Tłuszcz

22,7 g

🌾

Węglowodany

80 g

🥬

Błonnik

14,9 g

💪

Białko

14,9 g

Podobne przepisy

Calzone orkiszowe - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl