createyourhealth.pl

Ceviche z tuńczyka w puszce • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki pomysł na orzeźwiającą przystawkę lub lekki posiłek w ciągu dnia. Wystarczą tuńczyk w puszce, kilka innych składników i gotowe!

Ceviche z tuńczyka w puszce

Szybki pomysł na orzeźwiającą przystawkę lub lekki posiłek w ciągu dnia. Wystarczą tuńczyk w puszce, kilka innych składników i gotowe!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 0,5 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
kolendra świeża - 45 g
limonka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 200 g
sól - 1 szczypta
tuńczyk w sosie własnym - 195 g

Instrukcje przygotowania

1.SIEKAMY I DOPRAWIAMY CEBULĘ:
Cebulę siekamy w kosteczkę, przekładamy do miseczki i oprószamy solą. Dodajemy oliwę i startą skórkę oraz sok z limonki.
2.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Tuńczyka odsączamy z zalewy i dokładamy do cebuli wraz pokrojonymi w kosteczkę pomidorkami koktajlowymi, posiekaną drobno kolendrą i posiekaną papryczką chili. Całość mieszamy. Jeśli jest za mało słona, dosalamy.
Ceviche z tuńczyka w puszce

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SIEKAMY I DOPRAWIAMY CEBULĘ

Cebulę siekamy w kosteczkę, przekładamy do miseczki i oprószamy solą. Dodajemy oliwę i startą skórkę oraz sok z limonki.

2

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Tuńczyka odsączamy z zalewy i dokładamy do cebuli wraz pokrojonymi w kosteczkę pomidorkami koktajlowymi, posiekaną drobno kolendrą i posiekaną papryczką chili. Całość mieszamy. Jeśli jest za mało słona, dosalamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

502,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

125,7 kcal

🥑

Tłuszcz

5,8 g

🌾

Węglowodany

9,7 g

🥬

Błonnik

11,6 g

💪

Białko

11,6 g

Podobne przepisy