createyourhealth.pl

Zielona przystawka • przepis • składniki • przygotowanie

Zielona uczta nie tylko dla oczu: pyszna lekka sałatka z gruszką, awokado i winogronami kusi swym wyglądem i smakiem!

Zielona przystawka

Zielona uczta nie tylko dla oczu: pyszna lekka sałatka z gruszką, awokado i winogronami kusi swym wyglądem i smakiem!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwki zielone - 45 g
awokado - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
sałata lodowa - 1 szt.
gruszka - 2 szt.
kolendra świeża - 1 łyżka
mozzarella - 100 g
natka pietruszki - 5 g
winogrona jasne - 70 g
miód - 1 łyżka
musztarda dijon - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 5 łyżek
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ZIELONE WINOGRONA:
kroimy na pół, awokado obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy cytryną .
2.ZIELONE GRUSZKI TAKŻE:
kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
3.OGÓREK KROIMY W:
cienkie plasterki.
4.WSZYSTKIE SKŁADNIKI SAŁATKI:
mieszamy i wykładamy na talerz.
5.SKŁADNIKI SOSU DOKŁADNIE:
mieszamy lub miksujemy.
6.JAK PODAWAĆ SAŁATKĘ:
polewamy sosem winegret.
Zielona przystawka

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ZIELONE WINOGRONA

kroimy na pół, awokado obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy cytryną .

2

ZIELONE GRUSZKI TAKŻE

kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

3

OGÓREK KROIMY W

cienkie plasterki.

4

WSZYSTKIE SKŁADNIKI SAŁATKI

mieszamy i wykładamy na talerz.

5

SKŁADNIKI SOSU DOKŁADNIE

mieszamy lub miksujemy.

6

JAK PODAWAĆ SAŁATKĘ

polewamy sosem winegret.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1517,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

379,3 kcal

🥑

Tłuszcz

23,5 g

🌾

Węglowodany

39,4 g

🥬

Błonnik

8,9 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy