createyourhealth.pl

Wegański awokado burger • przepis • składniki • przygotowanie

Roślinny burger z grilla między połówkami dojrzałego awokado? Brzmi jak przepis na wegańską ucztę przy ruszcie! Odkryj zupełnie nowy, świeży sposób na tego amerykańskiego klasyka.

Wegański awokado burger

Roślinny burger z grilla między połówkami dojrzałego awokado? Brzmi jak przepis na wegańską ucztę przy ruszcie! Odkryj zupełnie nowy, świeży sposób na tego amerykańskiego klasyka.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 2 szt.
siemię lniane, mielone - 2 łyżki
hummus - 180 g
kiełki lucerny - 25 g
burger wegański - 170 g
papryka grillowana piquillo - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY BURGERY:
Burgery skrapiamy oliwą i grillujemy ok. 4-5 minut z obu stron.
2.PRZYGOTOWUJEMY BUŁKĘ Z AWOKADO:
Awokado rozcinamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Zaokrągloną górę jednej z połówek awokado delikatnie ścinamy, tak aby można ją było stabilnie położyć na talerzu.
3.WYPEŁNIAMY BUŁKĘ:
Miejsce po pestce wypełniamy 2 łyżkami humusu. Na spodzie z awokado układamy burgera, grillowaną paprykę z zalewy, odkrojoną wcześniej część awokado oraz kiełki. Całość przykrywamy drugą połówką awokado. Posypujemy siemieniem lnianym. W środek każdego burgera wbijamy długą wykałaczkę do burgerów.
Wegański awokado burger

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY BURGERY

Burgery skrapiamy oliwą i grillujemy ok. 4-5 minut z obu stron.

2

PRZYGOTOWUJEMY BUŁKĘ Z AWOKADO

Awokado rozcinamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Zaokrągloną górę jednej z połówek awokado delikatnie ścinamy, tak aby można ją było stabilnie położyć na talerzu.

3

WYPEŁNIAMY BUŁKĘ

Miejsce po pestce wypełniamy 2 łyżkami humusu. Na spodzie z awokado układamy burgera, grillowaną paprykę z zalewy, odkrojoną wcześniej część awokado oraz kiełki. Całość przykrywamy drugą połówką awokado. Posypujemy siemieniem lnianym. W środek każdego burgera wbijamy długą wykałaczkę do burgerów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1744,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

872,2 kcal

🥑

Tłuszcz

70,3 g

🌾

Węglowodany

33,6 g

🥬

Błonnik

18,3 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy