createyourhealth.pl

Chipsy z jabłek • przepis • składniki • przygotowanie

Chipsy z jabłek to idealna przekąska na imprezę lub podczas oglądania filmu. Spróbuj koniecznie!

Chipsy z jabłek

Chipsy z jabłek to idealna przekąska na imprezę lub podczas oglądania filmu. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 100 g
jabłko czerwone - 4 szt.
sok z cytryny - 50 ml
cukier - 50 g
agrest - 100 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
truskawka - 100 g
woda - 30 ml

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY JABŁKA:
Jabłka dokładnie myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm i skrapiamy sokiem z cytryny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na niej pokrojone jabłka. Za pomocą bardzo gęstego sitka posypujemy je cukrem pudrem.
2.PIECZEMY JABŁKA:
Jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140°C (termoobieg) lub 150°C (bez termoobiegu) na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy blachę, obracamy plastry jabłek na drugą stronę i ponownie oprószamy cukrem pudrem, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut (jeżeli po upływie tego czasu stwierdzimy, że jabłka nie wyschły wystarczająco, to pozostawiamy je jeszcze na kilka minut w piekarniku).
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS AGRESTOWO-TRUSKAWKOWY:
Agrest i truskawki dokładnie myjemy, miksujemy razem z cukrem. Zmiksowane owoce przekładamy na patelnię, zagotowujemy. Z mąki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę, a następnie wlewamy do gotujących się owoców. Energicznie mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
Chipsy z jabłek

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY JABŁKA

Jabłka dokładnie myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm i skrapiamy sokiem z cytryny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na niej pokrojone jabłka. Za pomocą bardzo gęstego sitka posypujemy je cukrem pudrem.

2

PIECZEMY JABŁKA

Jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140°C (termoobieg) lub 150°C (bez termoobiegu) na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy blachę, obracamy plastry jabłek na drugą stronę i ponownie oprószamy cukrem pudrem, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut (jeżeli po upływie tego czasu stwierdzimy, że jabłka nie wyschły wystarczająco, to pozostawiamy je jeszcze na kilka minut w piekarniku).

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS AGRESTOWO-TRUSKAWKOWY

Agrest i truskawki dokładnie myjemy, miksujemy razem z cukrem. Zmiksowane owoce przekładamy na patelnię, zagotowujemy. Z mąki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę, a następnie wlewamy do gotujących się owoców. Energicznie mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1097,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

274,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0,6 g

🌾

Węglowodany

70,4 g

🥬

Błonnik

1,0 g

💪

Białko

1,0 g

Podobne przepisy