createyourhealth.pl

Podudzia indyka z marchewką • przepis • składniki • przygotowanie

Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.

Podudzia indyka z marchewką

Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
por - 2 szt.
indyk udko - 4 szt.
marchew - 6 szt.
wino białe - 125 ml
bulion drobiowy - 600 ml
ząbek czosnku - 8 szt.
natka pietruszki - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PODUDZIA INDYKA:
nacieramy pieprzem i solą.
2.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
oliwę z oliwek.
3.WKŁADAMY MIĘSO I:
smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano przez około 20 minut, a następnie zdejmujemy podudzia z patelni.
4.CEBULĘ KROIMY W:
piórka, pory kroimy w półplasterki, a czosnek drobno siekamy.
5.WRZUCAMY JE NA:
patelnię, na którym smażył się indyk i podsmażamy przez około 8 minut, aż warzywa zmiękną.
6.DODAJEMY WINO I:
posiekaną natkę pietruszki i tymianek.
7.PODGRZEWAMY, AŻ ILOŚĆ:
płynu zmniejszy się o połowę.
8.SOS PRZELEWAMY DO:
naczynia żaroodpornego.
9.DODAJEMY BULION I:
wkładamy podudzia z indyka.
10.DOOKOŁA UKŁADAMY OBRANE:
i pokrojone wzdłuż marchewki.
11.NACZYNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ:
aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.
12.JAK PODAWAĆ UPIECZONE:
podudzia przekładamy na talerz.
13.SERWUJEMY WRAZ Z:
upieczonymi marchewkami.
Podudzia indyka z marchewką

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PODUDZIA INDYKA

nacieramy pieprzem i solą.

2

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

oliwę z oliwek.

3

WKŁADAMY MIĘSO I

smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano przez około 20 minut, a następnie zdejmujemy podudzia z patelni.

4

CEBULĘ KROIMY W

piórka, pory kroimy w półplasterki, a czosnek drobno siekamy.

5

WRZUCAMY JE NA

patelnię, na którym smażył się indyk i podsmażamy przez około 8 minut, aż warzywa zmiękną.

6

DODAJEMY WINO I

posiekaną natkę pietruszki i tymianek.

7

PODGRZEWAMY, AŻ ILOŚĆ

płynu zmniejszy się o połowę.

8

SOS PRZELEWAMY DO

naczynia żaroodpornego.

9

DODAJEMY BULION I

wkładamy podudzia z indyka.

10

DOOKOŁA UKŁADAMY OBRANE

i pokrojone wzdłuż marchewki.

11

NACZYNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ

aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.

12

JAK PODAWAĆ UPIECZONE

podudzia przekładamy na talerz.

13

SERWUJEMY WRAZ Z

upieczonymi marchewkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3193,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

798,3 kcal

🥑

Tłuszcz

30 g

🌾

Węglowodany

46 g

🥬

Błonnik

80,3 g

💪

Białko

80,3 g

Podobne przepisy

Podudzia indyka z marchewką - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl