createyourhealth.pl

Ciasteczka jeżyki • przepis • składniki • przygotowanie

Urocze, kolorowe i kruche ciastka w sam raz dla młodszych członków rodziny. Wypróbuj ten przepis na błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne jeżyki i zjedz je ze smakiem!

Ciasteczka jeżyki

Urocze, kolorowe i kruche ciastka w sam raz dla młodszych członków rodziny. Wypróbuj ten przepis na błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne jeżyki i zjedz je ze smakiem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 100 g
cukier puder - 50 g
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 150 g
czekolada do dekoracji - 50 g
wiórki kokosowe - 1 łyżka
posypka kolorowa - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W pojemniku miksującym robota kuchennego umieszczamy wszystkie składniki na ciastka i wybieramy programugniatanie ciasta / miękkie ciasto / czas: 2 minuty. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
2.FORMUJEMY I PIECZEMY CIASTECZKA:
Ze schłodzonego ciasta odrywamy dowolnej wielkości kawałki i formujemy z nich ciasteczka kształtem przypominające łezki. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu ciastka studzimy.
3.DEKORUJEMY CIASTECZKA:
Czekoladę roztapiamy i delikatnie studzimy, by nie była gorąca. Zaokrąglone części ciasteczek zanurzamy w czekoladzie tak, aby pokryła ok. połowę wypieku. Czekoladową część ciasteczek oprószamy wiórkami kokosowymi i kolorową posypką. Następnie pozostałą czekoladą, za pomocą wykałaczki, rysujemy na jeżykach nosek i oczka.
Ciasteczka jeżyki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W pojemniku miksującym robota kuchennego umieszczamy wszystkie składniki na ciastka i wybieramy programugniatanie ciasta / miękkie ciasto / czas: 2 minuty. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.

2

FORMUJEMY I PIECZEMY CIASTECZKA

Ze schłodzonego ciasta odrywamy dowolnej wielkości kawałki i formujemy z nich ciasteczka kształtem przypominające łezki. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu ciastka studzimy.

3

DEKORUJEMY CIASTECZKA

Czekoladę roztapiamy i delikatnie studzimy, by nie była gorąca. Zaokrąglone części ciasteczek zanurzamy w czekoladzie tak, aby pokryła ok. połowę wypieku. Czekoladową część ciasteczek oprószamy wiórkami kokosowymi i kolorową posypką. Następnie pozostałą czekoladą, za pomocą wykałaczki, rysujemy na jeżykach nosek i oczka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1904,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

380,9 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

38,1 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy