createyourhealth.pl

Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Strasznie prosty przepis na Halloween! Przygotuj kociołek czarownicy wypełniony pysznym brownie z dodatkiem dyni. Tym przepisem zaczarujesz wszystkich miłośników słodyczy!

Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado

Strasznie prosty przepis na Halloween! Przygotuj kociołek czarownicy wypełniony pysznym brownie z dodatkiem dyni. Tym przepisem zaczarujesz wszystkich miłośników słodyczy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 100 g
awokado - 1 szt.
syrop z agawy - 2 łyżki
Szpinak Baby - 25 g
sok z pomarańczy - 4 łyżki
cukier trzcinowy - 42 g
czekolada gorzka - 100 g
dynia hokkaido - 200 g
jajko - 3 szt.
kakao - 30 g
migdały mielone - 100 g
olej słonecznikowy - 60 ml
przyprawa do piernika - 3 szczypty
soda oczyszczona - 0,3 łyżeczki
żelki - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY DYNIĘ NA TARCE:
Upieczoną dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2.ROZPUSZCZAMY GORZKĄ CZEKOLADĘ:
Do rondelka wlewamy olej i dodajemy połamaną gorzką czekoladę 74%. Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści.
3.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI:
Do startej dyni dodajemy jajka i cukier, całość mieszamy. Mąkę łączymy z kakao, dodajemy sodę i mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i całość mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy przyprawę do piernika i wszystko dokładnie mieszamy.
4.PIECZEMY BROWNIE:
Foremki smarujemy olejem i oprószamy kakao. Masę rozdzielamy do dwóch foremek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-22 minuty.
5.ROZPUSZCZAMY BIAŁĄ CZEKOLADĘ:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
6.PRZYGOTOWUJEMY ZIELONĄ POLEWĘ:
Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy ze skórki i wkładamy do rozdrabniacza. Dodajemy szpinak, rozpuszczoną czekoladę, syrop z agawy i sok ze świeżej pomarańczy. Miksujemy na gładką masę. Gotową polewę wykładamy na upieczone brownie i dekorujemy ozdobami.
Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY DYNIĘ NA TARCE

Upieczoną dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

ROZPUSZCZAMY GORZKĄ CZEKOLADĘ

Do rondelka wlewamy olej i dodajemy połamaną gorzką czekoladę 74%. Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści.

3

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

Do startej dyni dodajemy jajka i cukier, całość mieszamy. Mąkę łączymy z kakao, dodajemy sodę i mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i całość mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy przyprawę do piernika i wszystko dokładnie mieszamy.

4

PIECZEMY BROWNIE

Foremki smarujemy olejem i oprószamy kakao. Masę rozdzielamy do dwóch foremek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-22 minuty.

5

ROZPUSZCZAMY BIAŁĄ CZEKOLADĘ

Białą czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.

6

PRZYGOTOWUJEMY ZIELONĄ POLEWĘ

Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy ze skórki i wkładamy do rozdrabniacza. Dodajemy szpinak, rozpuszczoną czekoladę, syrop z agawy i sok ze świeżej pomarańczy. Miksujemy na gładką masę. Gotową polewę wykładamy na upieczone brownie i dekorujemy ozdobami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3322,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

276,9 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

24,3 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy