createyourhealth.pl

Ciasto kogel-mogel • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz kogel-mogel? Teraz możesz odtworzyć smak tego prostego deseru, przygotowując dwuwarstwowe ciasto na spodzie z herbatników. Zrób je i podziel się z bliskimi wspomnieniami z dzieciństwa!

Ciasto kogel-mogel

Lubisz kogel-mogel? Teraz możesz odtworzyć smak tego prostego deseru, przygotowując dwuwarstwowe ciasto na spodzie z herbatników. Zrób je i podziel się z bliskimi wspomnieniami z dzieciństwa!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

herbatniki - 20 szt.
kakao - 3 łyżeczki
cukier - 5 łyżek
masło - 100 g
wanilia - 6 g
woda - 130 ml
żelatyna - 2 łyżeczki
jajko - 6 szt.
czekolada biała - 100 g
czekolada deserowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK:
Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ KAKAOWĄ (CIEMNĄ):
Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.
3.UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ:
Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.
4.PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ WANILIOWĄ (JASNĄ):
Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.
5.DEKORUJEMY CIASTO KOGEL-MOGEL:
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Z białej czekolady ścinamy wiórki za pomocą obieraczki do warzyw.
Ciasto kogel-mogel

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK

Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ KAKAOWĄ (CIEMNĄ)

Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.

3

UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ

Cukier łączymy w rondelku z 50 ml wody i zagotowujemy, by uzyskać syrop.

4

PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ WANILIOWĄ (JASNĄ)

Żelatynę zalewamy 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Lekko studzimy.

5

DEKORUJEMY CIASTO KOGEL-MOGEL

Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Z białej czekolady ścinamy wiórki za pomocą obieraczki do warzyw.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4474,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

372,9 kcal

🥑

Tłuszcz

26,3 g

🌾

Węglowodany

22,5 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy