createyourhealth.pl

Curry z ciecierzycą i kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Curry z kurczakiem i ciecierzycą w prawdziwie orientalnym stylu. To pełne aromatu danie, które swoim smakiem zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!

Curry z ciecierzycą i kurczakiem

Curry z kurczakiem i ciecierzycą w prawdziwie orientalnym stylu. To pełne aromatu danie, które swoim smakiem zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 400 ml
cebula - 1 szt.
ciecierzyca konserwowa - 480 g
ząbek czosnku - 2 szt.
kurczak filety z piersi - 600 g
kasza kuskus - 125 g
kminek mielony - 0,5 łyżeczki
marchew - 300 g
olej słonecznikowy - 3 łyżki
natka pietruszki - 20 g
harissa - 0,5 łyżeczki
sok z pomarańczy - 60 ml
sól - 1 szczypta
figi suszone - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.CEBULĘ ORAZ CZOSNEK OBRAĆ:
i drobno posiekać. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Figi pokroić w kosteczkę. Ciecierzycę odcedzić, przepłukać na sitku i pozostawić do odcieknięcia.
2.FILETY Z PIERSI KURCZAKA:
umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć na 2 łyżkach gorącego oleju, stale obracając. Doprawić kminem, solą i harissą, a następnie wyjąć z garnka. Smażyć w garnku cebulę i czosnek wraz z pozostałym olejem i podsmażyć do zeszklenia. Dodać marchew i figi, a następnie smażyć, mieszając. Dodać kurczaka i ciecierzycę. Wlać 400 ml bulionu i sok pomarańczowy, a następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15–20 minut, dolewając w razie potrzeby bulionu.
3.KUSKUS WSYPAĆ DO MISKI:
razem ze szczyptą soli. Zalać 180 ml wrzącej wody, przykryć i pozostawić do namoczenia na 7–10 minut. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oberwać liście i grubo posiekać.
4.W RAZIE POTRZEBY DOPRAWIĆ:
curry większą ilością harissy. Posypać natką pietruszki i podawać z kuskusem.
Curry z ciecierzycą i kurczakiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CEBULĘ ORAZ CZOSNEK OBRAĆ

i drobno posiekać. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Figi pokroić w kosteczkę. Ciecierzycę odcedzić, przepłukać na sitku i pozostawić do odcieknięcia.

2

FILETY Z PIERSI KURCZAKA

umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć na 2 łyżkach gorącego oleju, stale obracając. Doprawić kminem, solą i harissą, a następnie wyjąć z garnka. Smażyć w garnku cebulę i czosnek wraz z pozostałym olejem i podsmażyć do zeszklenia. Dodać marchew i figi, a następnie smażyć, mieszając. Dodać kurczaka i ciecierzycę. Wlać 400 ml bulionu i sok pomarańczowy, a następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15–20 minut, dolewając w razie potrzeby bulionu.

3

KUSKUS WSYPAĆ DO MISKI

razem ze szczyptą soli. Zalać 180 ml wrzącej wody, przykryć i pozostawić do namoczenia na 7–10 minut. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oberwać liście i grubo posiekać.

4

W RAZIE POTRZEBY DOPRAWIĆ

curry większą ilością harissy. Posypać natką pietruszki i podawać z kuskusem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2788,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

697,2 kcal

🥑

Tłuszcz

24,6 g

🌾

Węglowodany

74,6 g

🥬

Błonnik

46,1 g

💪

Białko

46,1 g

Podobne przepisy