Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UMYTE I
osuszone plastry schabu delikatnie oczyszczamy z błonki i marynujemy białym, mielonym pieprzem z każdej strony.
TAK PRZYGOTOWANE PLASTRY
schabu obtaczamy dokładnie w pokruszonych za pomocą noża pistacjach.
KAŻDY KAWAŁEK OBTOCZONEGO
schabu dociskamy, tak, żeby pistacje nie odklejały się od mięsa.
PLASTRY SCHABU SMAŻYMY
na delikatnie rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na małym ogniu.
PLASTRY SCHABU SMAŻYMY
do uzyskania złotego koloru, ok 1 minutę z każdej strony.
WYSMAŻONE PLASTRY SCHABU
przekładamy na talerz.
ROZGRZEWAMY DRUGĄ PATELNIĘ
z odrobiną oleju.
NA ROZGRZANY OLEJ
wkładamy cebulę pokrojoną w piórka, pokrojony w plasterki czosnek, marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie paski.
DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
soli i pieprzu.
SMAŻYMY OK 30
sekund.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
wody (3-4 łyżki). CZEKAMY AŻ WODA: odparuje.
DOLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
oleju, paprykę żółtą i czerwoną (obie pokrojone w paski).
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
SMAŻYMY NA DUŻYM
ogniu ok. 1 MINUTĘ.
DO PODSMAŻONYCH WARZYW
dodajemy startą skórkę z limonki, 2 małe łyżeczki ostrej papryczki posiekanej w drobną kostkę, 2 łyżeczki miodu, sok z limonki i odrobinę sosu sojowego. WARZYWA POSYPUJEMY POSIEKANĄ: kolendrą.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
NA KOLEJNEJ PATELNI
rozgrzewamy niewielką ilość oleju. NA PATELNIĘ DODAJEMY: winogrona.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
miodu, chwile smażymy.
NA KOŃCU WINOGRONA
skrapiamy sosem z 1/2 limonki.
JAK PODAWAĆ DO
miski wykładamy przysmażone warzywa.
NA WARZYWACH UKŁADAMY
plastry wysmażonego schabu w pistacjach.
NA KOŃCU NAKŁADAMY
winogrona na schab oraz wokół mięsa. DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ: kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1760,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
440 kcal
Tłuszcz
19,2 g
Węglowodany
41,2 g
Błonnik
7,7 g
Białko
25 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegetariańskie maki sushi
Zrób własnoręcznie wegetariańskie sushi!

Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!

Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortelloni z sosem pomidorowym
Pierożki we włoskim stylu wypełnione bogatym, szpinakowym nadzieniem, a do tego aromatyczny sos pomidorowy. Musisz spróbować!

Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Tarta z kremem chałwowym
Kruche ciasto wypełnione jogurtem greckim, chałwą, miodem i pistacjami, to smak, który Cię urzeknie. Jesteś miłośnikiem chałwy? Koniecznie wypróbuj to połączenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minitorciki z krewetkami
Połączenie mango i awokado z krewetkami i wędzonym łososiem sprawi, że odkryjesz zupełnie niepowtarzalny smak. To prosta, a zarazem efektowna przystawka na każdą okazję!

Żurek orientalny z białą kiełbasą
Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!

Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą
Szukasz pomysłu na szybki i pożywny lunch? Wypróbuj połączenie kaszy gryczanej, pieczarek i czerwonej fasoli. To świetny pomysł na sałatkę do pracy. Przygotujesz ją w mniej niż 30 minut!