createyourhealth.pl

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową • przepis • składniki • przygotowanie

Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową

Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 120 g
czekolada mleczna - 100 g
jajko - 1 szt.
kakao - 40 g
masło - 150 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 200 g
masa orzechowa - 560 g

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj blaszkę piekarnikową rękaw cukierniczy piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA W:
MISCE MIESZAMY WSZYSTKIE SYPKIE SKŁADNIKI (MĄKĘ, CUKIER, SODĘ, KAKAO, BARDZO DROBNO POSIEKANĄ CZEKOLADĘ), DODAJEMY POKROJONE W KOSTKĘ MASŁO I JAJKO.
3.
ZAGNIATAMY DO MOMENTU POŁĄCZENIA SIĘ WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW (JEŻELI NIE BĘDĄ SIĘ CHCIAŁY POŁĄCZYĆ, DODAJEMY 1-2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY.
4.
GOTOWE CIASTO DZIELIMY NA 2 CZĘŚCI W PROPORCJACH ⅔ I ⅓).
5.SZPRYCUJEMY MASĘ KRÓWKOWĄ NA:
ciastka Większą część ciasta dzielimy na 16 kawałków.
6.
W dłoniach formujemy kulkę, którą mocno rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem (średnica około 6-7 cm).
7.
Na standardowej blaszce z piekarnika układamy maksymalnie 8 ciastek, zachowując odstępy.
8.
Na tak przygotowane ciastka rękawem cukierniczym lub woreczkiem ze ściętym rogiem szprycujemy masę krówkową (średnica kółeczka około 2,5 cm).
9.UKŁADAMY DRUGĄ WARSTWĘ CIASTA:
Pozostałe ciasto również dzielimy na 16 kawałków i ponownie formujemy w dłoniach kulkę, mocno ją rozpłaszczamy.
10.
Delikatnie nakładamy na masę krówkową i przyklejamy krawędzie ciasta do dolnej warstwy tak, aby całe górne kółeczko było przyklejone do dolnego.
11.
Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez 12 minut.
Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj blaszkę piekarnikową rękaw cukierniczy piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA W

MISCE MIESZAMY WSZYSTKIE SYPKIE SKŁADNIKI (MĄKĘ, CUKIER, SODĘ, KAKAO, BARDZO DROBNO POSIEKANĄ CZEKOLADĘ), DODAJEMY POKROJONE W KOSTKĘ MASŁO I JAJKO.

3

ZAGNIATAMY DO MOMENTU POŁĄCZENIA SIĘ WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW (JEŻELI NIE BĘDĄ SIĘ CHCIAŁY POŁĄCZYĆ, DODAJEMY 1-2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY.

4

GOTOWE CIASTO DZIELIMY NA 2 CZĘŚCI W PROPORCJACH ⅔ I ⅓).

5

SZPRYCUJEMY MASĘ KRÓWKOWĄ NA

ciastka Większą część ciasta dzielimy na 16 kawałków.

6

W dłoniach formujemy kulkę, którą mocno rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem (średnica około 6-7 cm).

7

Na standardowej blaszce z piekarnika układamy maksymalnie 8 ciastek, zachowując odstępy.

8

Na tak przygotowane ciastka rękawem cukierniczym lub woreczkiem ze ściętym rogiem szprycujemy masę krówkową (średnica kółeczka około 2,5 cm).

9

UKŁADAMY DRUGĄ WARSTWĘ CIASTA

Pozostałe ciasto również dzielimy na 16 kawałków i ponownie formujemy w dłoniach kulkę, mocno ją rozpłaszczamy.

10

Delikatnie nakładamy na masę krówkową i przyklejamy krawędzie ciasta do dolnej warstwy tak, aby całe górne kółeczko było przyklejone do dolnego.

11

Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez 12 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5203,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

325,2 kcal

🥑

Tłuszcz

17,2 g

🌾

Węglowodany

35,7 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl