Śliwki w aromatycznym syropie • przepis • składniki • przygotowanie
Zamknij smak lata w słoiczku! Pyszne śliwki w aromatycznym syropie - doskonałe do deserów i ciast!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚLIWKI MYJEMY, KROIMY
na połówki i pozbawiamy pestek.
WODĘ ZAGOTOWUJEMY Z
cukrem, cukrem wanilinowym oraz przyprawami, dodajemy sok z cytryny.
SŁOIKI DOKŁADNIE MYJEMY
i wyparzamy.
WYPEŁNIAMY JE DELIKATNIE
śliwkami (nie ugniatamy owoców, chcemy, by zachowały swój kształt) i zalewamy gorącym syropem.
ZAMYKAMY SŁOIKI, WSTAWIAMY
do garnka z gorącą wodą (poziom wody musi sięgać trochę ponad połowę wysokości słoika).
GOTUJEMY 10-12
minut.
GORĄCE SŁOIKI WYJMUJEMY
z garnka, obracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1998 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
333 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
85,3 g
Błonnik
0 g
Białko
0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
Wytrawne babeczki podawane na zimno lub na ciepło. Zdrowy przysmak, który Twoje dziecko może mieć zawsze pod ręką!

Śledź w oleju
Śledź w oleju to klasyczny przysmak, które od lat cieszy się popularnością na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym. Wysokiej jakości śledź, zanurzony w aromatycznym oleju z dodatkiem cebuli, rzodkiewki, ziół i przypraw z naszego przepisu z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu. Odkryj, jak zrobić filety śledziowe w oleju!

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jagodzianki
Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!

Grochówka wojskowa
Klasyczna grochówka w wojskowym wydaniu! Musisz jej spróbować.

Zupa Tom Yum
Zupa Tom Yum to klasyczne danie kuchni tajskiej, które słynie z wyrazistego, pikantno-kwaśnego smaku. Jest to aromatyczna zupa, której w oryginale głównymi składnikami są trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kaffir oraz chili. Tom Yum często serwuje się z krewetkami lub kurczakiem. Poznajcie nasz przepis na zupę Tom Yum, której smak pozwala przenieść się do serca Tajlandii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.

Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Ciasto na pizzę
Dobra pizza zaczyna się od ciasta! Z tym przepisem możesz mieć pewność, że każdemu będzie smakować. Przygotujesz je w prosty sposób, a później już tylko czas na ulubione dodatki!