createyourhealth.pl

Desery na Sylwestra • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowe przepisy na wyjątkową noc! Uświetnij sylwestrowe przejęcie za pomocą słodkich przekąsek i zachwyć gości.

Desery na Sylwestra

Wyjątkowe przepisy na wyjątkową noc! Uświetnij sylwestrowe przejęcie za pomocą słodkich przekąsek i zachwyć gości.

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Poziom trudności
średni

Składniki

wino musujące - 750 ml
żelatyna - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
śmietana 30% - 200 ml
woda - 20 ml
kakao - 20 g
mąka ziemniaczana - 10 g
mąka pszenna typ 450 - 40 g
limonka - 1 szt.
jogurt naturalny - 2 łyżki
ser mascarpone - 250 g
kiwi - 1 szt.
truskawka - 70 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt.
cukier - 20 g
cukier puder - 60 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
mąka pszenna typ 650 - 275 g
olej rzepakowy - 1 l
soda oczyszczona - 0,25 łyżeczki
ser twaróg tłusty - 275 g

Instrukcje przygotowania

1.DESER SZAMPAŃSKI GALARETKA:
Żelatynę (4 łyżeczki) namaczamy w 100 ml wina musującego.
2.MIESZAMY, NASTĘPNIE ROZPUSZCZAMY:
w kuchence mikrofalowej (w żelatynie nie powinno być grudek).
3.ŻELATYNĘ PRZELEWAMY DO:
miski, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy pozostałą ilość wina musującego, ciągle mieszamy.
4.NA DNO KIELISZKÓW:
wykładamy po 2-3 truskawki.
5.WINO MUSUJĄCE Z:
żelatyną rozlewamy do kieliszków.
6.TAK PRZYGOTOWANE KIELISZKI:
z galaretką odstawiamy do lodówki do zestalenia. MUS TRUSKAWKOWY ŚMIETANKĘ: ubijamy. POZOSTAŁE TRUSKAWKI: miksujemy.
7.ŻELATYNĘ NAMACZAMY W:
20 ml wody i następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
8.ZMIKSOWANE TRUSKAWKI ŁĄCZYMY:
z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. MIESZAMY.
9.DODAJEMY ŻELATYNĘ.:
MIESZAMY. ODSTAWIAMY NA KILKA: chwil.
10.GDY MUS ZACZNIE:
żelować, łączymy z ubitą śmietanką.
11.MUS WYKŁADAMY NA:
zestaloną galaretkę w kieliszkach.
12.PONOWNIE WSTAWIAMY DO:
lodówki na mniej więcej godzinę.
13.DO DEKORACJI PATYCZKI:
czekoladowe świeże lub mrożone owoce, truskawki, maliny, porzeczki kilka listków mięty lub melisy, umytych Dekorujemy patyczkami czekoladowymi, owocami i listkami mięty lub melisy.
14.MINIROLADKI Z KREMEM:
z serka mascarpone i limonki Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę.
15.MĄKĘ, KAKAO I:
mączkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i wsypujemy do ubitych jaj. BARDZO DELIKATNIE: łączymy.
16.NA BLASZCE WYŁOŻONEJ:
papierem do pieczenia rozsmarowujemy równomiernie masę.
17.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
185° C przez 10 minut.
18.NIE PRZESUSZAMY ZBYTNIO:
rolady w piekarniku.
19.ODSTAWIAMY DO:
ostygnięcia.
20.BISZKOPT WYRÓWNUJEMY I:
odcinamy przesuszone końcówki. BISZKOPT PRZECINAMY NA: pół.
21.DO SERKA MASCARPONE:
dodajemy jogurt naturalny i cukier puder. MIESZAMY.
22.NA KOŃCU DODAJEMY:
sok i skórkę otartą z 1 limonki. WSZYSTKIE SKŁADNIKI RAZEM: mieszamy.
23.KREM NAKŁADAMY NA:
biszkopt, rozsmarowujemy, zwijamy i wstawiamy do zamrażarki na kilka chwil.
24.CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z:
drugą połową biszkoptu.
25.ROLADKI KROIMY NA:
mniejsze części.
26.DEKORUJEMY KIWI I:
truskawkami nabitymi na wykałaczki. KARNAWAŁOWE CAŁUSKI TWARÓG: mielimy.
27.JAJA UBIJAMY Z:
cukrem na puszystą masę.
28.UBITE JAJKA DODAJEMY:
do wcześniej zmielonego twarogu.
29.DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ,:
sodę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
30.WSZYSTKO RAZEM WYRABIAMY,:
zagniatamy ciasto (jeżeli ciasto nie będzie chciało się łączyć, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany).
31.ZAWIJAMY W FOLIĘ:
spożywczą. ODSTAWIAMY.
32.NASTĘPNIE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY:
na grubość około 5-6 mm i wycinamy z niego większe kółka (około 6 cm średnicy), następnie wewnątrz kółek wycinamy mniejsze (o średnicy 3 cm).
33.SMAŻYMY W GŁĘBOKIM:
rozgrzanym oleju na złoty kolor.
34.WYJMUJEMY I ODSĄCZAMY:
z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. DEKORUJEMY CUKREM: pudrem.
Desery na Sylwestra

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DESER SZAMPAŃSKI GALARETKA

Żelatynę (4 łyżeczki) namaczamy w 100 ml wina musującego.

2

MIESZAMY, NASTĘPNIE ROZPUSZCZAMY

w kuchence mikrofalowej (w żelatynie nie powinno być grudek).

3

ŻELATYNĘ PRZELEWAMY DO

miski, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy pozostałą ilość wina musującego, ciągle mieszamy.

4

NA DNO KIELISZKÓW

wykładamy po 2-3 truskawki.

5

WINO MUSUJĄCE Z

żelatyną rozlewamy do kieliszków.

6

TAK PRZYGOTOWANE KIELISZKI

z galaretką odstawiamy do lodówki do zestalenia. MUS TRUSKAWKOWY ŚMIETANKĘ: ubijamy. POZOSTAŁE TRUSKAWKI: miksujemy.

7

ŻELATYNĘ NAMACZAMY W

20 ml wody i następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.

8

ZMIKSOWANE TRUSKAWKI ŁĄCZYMY

z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. MIESZAMY.

9

DODAJEMY ŻELATYNĘ.

MIESZAMY. ODSTAWIAMY NA KILKA: chwil.

10

GDY MUS ZACZNIE

żelować, łączymy z ubitą śmietanką.

11

MUS WYKŁADAMY NA

zestaloną galaretkę w kieliszkach.

12

PONOWNIE WSTAWIAMY DO

lodówki na mniej więcej godzinę.

13

DO DEKORACJI PATYCZKI

czekoladowe świeże lub mrożone owoce, truskawki, maliny, porzeczki kilka listków mięty lub melisy, umytych Dekorujemy patyczkami czekoladowymi, owocami i listkami mięty lub melisy.

14

MINIROLADKI Z KREMEM

z serka mascarpone i limonki Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę.

15

MĄKĘ, KAKAO I

mączkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i wsypujemy do ubitych jaj. BARDZO DELIKATNIE: łączymy.

16

NA BLASZCE WYŁOŻONEJ

papierem do pieczenia rozsmarowujemy równomiernie masę.

17

PIECZEMY W TEMPERATURZE

185° C przez 10 minut.

18

NIE PRZESUSZAMY ZBYTNIO

rolady w piekarniku.

19

ODSTAWIAMY DO

ostygnięcia.

20

BISZKOPT WYRÓWNUJEMY I

odcinamy przesuszone końcówki. BISZKOPT PRZECINAMY NA: pół.

21

DO SERKA MASCARPONE

dodajemy jogurt naturalny i cukier puder. MIESZAMY.

22

NA KOŃCU DODAJEMY

sok i skórkę otartą z 1 limonki. WSZYSTKIE SKŁADNIKI RAZEM: mieszamy.

23

KREM NAKŁADAMY NA

biszkopt, rozsmarowujemy, zwijamy i wstawiamy do zamrażarki na kilka chwil.

24

CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z

drugą połową biszkoptu.

25

ROLADKI KROIMY NA

mniejsze części.

26

DEKORUJEMY KIWI I

truskawkami nabitymi na wykałaczki. KARNAWAŁOWE CAŁUSKI TWARÓG: mielimy.

27

JAJA UBIJAMY Z

cukrem na puszystą masę.

28

UBITE JAJKA DODAJEMY

do wcześniej zmielonego twarogu.

29

DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ,

sodę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.

30

WSZYSTKO RAZEM WYRABIAMY,

zagniatamy ciasto (jeżeli ciasto nie będzie chciało się łączyć, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany).

31

ZAWIJAMY W FOLIĘ

spożywczą. ODSTAWIAMY.

32

NASTĘPNIE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY

na grubość około 5-6 mm i wycinamy z niego większe kółka (około 6 cm średnicy), następnie wewnątrz kółek wycinamy mniejsze (o średnicy 3 cm).

33

SMAŻYMY W GŁĘBOKIM

rozgrzanym oleju na złoty kolor.

34

WYJMUJEMY I ODSĄCZAMY

z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. DEKORUJEMY CUKREM: pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

12538,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

12538,9 kcal

🥑

Tłuszcz

1032,1 g

🌾

Węglowodany

607,2 g

🥬

Błonnik

152,7 g

💪

Białko

152,7 g

Podobne przepisy

Desery na Sylwestra - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl