createyourhealth.pl

Kajzerki z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjna pszenna bułeczka wypełniona pikantnym, warzywnym farszem. Pyszny pomysł na prostą, a zarazem sycąca przekąskę.

Kajzerki z warzywami

Tradycyjna pszenna bułeczka wypełniona pikantnym, warzywnym farszem. Pyszny pomysł na prostą, a zarazem sycąca przekąskę.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
groszek konserwowy - 2 łyżki
kminek cały - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 1 łyżka
ziemniak - 1 szt.
bułka kajzerka - 4 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ZIEMNIAKA OBIERAMY, KROIMY:
w kostkę i wrzucamy do garnka.
2.ZALEWAMY WODĄ I:
gotujemy, aż zacznie mięknąć. ODCEDZAMY.
3.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
2 łyżki oliwy z oliwek.
4.WRZUCAMY POSIEKANY ZĄBEK:
czosnku i chili.
5.SMAŻYMY PRZEZ CHWILĘ,:
a następnie dodajemy odcedzone ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
6.CAŁOŚĆ SMAŻYMY, AŻ:
ziemniaki się zarumienią.
7.NA KONIEC DODAJEMY:
zielony groszek oraz szczypiorek.
8.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą, pieprzem, kminkiem oraz sokiem z cytryny i smażymy jeszcze przez chwilę.
9.W RAZIE KONIECZNOŚCI:
dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.
10.Z BOKU KAŻDEJ:
kajzerki odcinamy kawałek (około 1 cm), a następnie przez powstały otwór wyciągamy miąższ. WYDRĄŻONE KAJZERKI NAPEŁNIAMY: farszem. PODAJEMY NA: ciepło.
Kajzerki z warzywami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZIEMNIAKA OBIERAMY, KROIMY

w kostkę i wrzucamy do garnka.

2

ZALEWAMY WODĄ I

gotujemy, aż zacznie mięknąć. ODCEDZAMY.

3

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

2 łyżki oliwy z oliwek.

4

WRZUCAMY POSIEKANY ZĄBEK

czosnku i chili.

5

SMAŻYMY PRZEZ CHWILĘ,

a następnie dodajemy odcedzone ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.

6

CAŁOŚĆ SMAŻYMY, AŻ

ziemniaki się zarumienią.

7

NA KONIEC DODAJEMY

zielony groszek oraz szczypiorek.

8

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą, pieprzem, kminkiem oraz sokiem z cytryny i smażymy jeszcze przez chwilę.

9

W RAZIE KONIECZNOŚCI

dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.

10

Z BOKU KAŻDEJ

kajzerki odcinamy kawałek (około 1 cm), a następnie przez powstały otwór wyciągamy miąższ. WYDRĄŻONE KAJZERKI NAPEŁNIAMY: farszem. PODAJEMY NA: ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

732,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

183,1 kcal

🥑

Tłuszcz

3,8 g

🌾

Węglowodany

30,8 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy