Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe drożdżówki to świetny dodatek do kawy lub herbaty. A jeśli dodamy do niech jeszcze karmelizowany rabarbar, to stworzymy połączenie idealne! Upieczcie pyszne drożdżówki razem z Pawłem!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KARMELIZUJEMY RABARBAR
Rabarbar myjemy i kroimy na ok. 1 cm kawałki. Pokrojony rabarbar równomiernie rozkładamy na blasze i posypujemy go cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut. Blachę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże ucieramy z cukrem. W rondelku podgrzewamy mleko do temperatury 40°C, dodajemy do niego drożdże z cukrem i dokładnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej nasionka z laski wanilii. W środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy podgrzane mleko z drożdżami. Delikatnie mieszamy, tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
WYRABIAMY CIASTO
Gdy rozczyn urośnie przekładamy go do miski miksera, dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka oraz roztopione masło, i wyrabiamy ciasto. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
WAŁKUJEMY I CHŁODZIMY CIASTO
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość około 5-6 mm. ¾ ciasta smarujemy bardzo miękkim masłem i składamy je tak, żeby masło utworzyło 3 warstwy. Rozwałkowujemy je i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
FORMUJEMY DROŻDŻÓWKI
Schłodzone ciasto podsypujemy odrobiną mąki, delikatnie wałkujemy i kroimy na cienkie paski. Gotowe paski skręcamy i zwijamy w pełny wianuszek. Wianuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a na nich łyżką wykładamy wcześniej skarmelizowany rabarbar. Brzegi drożdżówek smarujemy białkiem. Całość delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym. Drożdżówki zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 20 minut.
PIECZEMY DROŻDŻÓWKI
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C-180°C, na około 12-15 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3236 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404,5 kcal
Tłuszcz
16,9 g
Węglowodany
57,3 g
Błonnik
6,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos koperkowy
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.

Kompot truskawkowy
Ciesz się najlepszym, domowym napojem o smaku lata, na którego przygotowanie musisz poświęcić jedynie 10 minut. Niech MC Smart zrobi kompot truskawkowy za Ciebie!

Pesto pistacjowe
Sos, który jest niezwykle prosty i pyszny, czyli domowe pesto pistacjowe. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się idealnym dodatkiem do makaronu i nie tylko.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
Kwiaty zatopione w galaretce? Jeśli chcesz zachwycić wszystkich nietypowym tortem, zobacz, jak zrobić deser zgodnie z zasadami sztuki jelly art! Paweł odkrył oryginalny sposób tworzenia ozdób!

Tort czekoladowo-kawowy
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
To kuszące danie uosabia ducha hipnotyzującego, rozświetlonego neonami miasta, zapewniając Twoim kubkom smakowym ekscytujące cybernetyczne przeżycie. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która przeniesie Cię do świata nieograniczonych możliwości!

Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!

Kurczak po marokańsku
Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.