createyourhealth.pl

Sernik na zimno z malinami • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Sernik na zimno z malinami

Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 60 g
cukier - 120 g
serek homogenizowany naturalny - 400 g
ser mascarpone - 250 g
śmietana 30% - 400 ml
woda - 60 ml
żelatyna - 20 g
jajko - 3 szt.
ciastka czekoladowe neo - 150 g
malina - 60 g
natka pietruszki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY SPÓD:
Ciastka kruszymy lub drobno siekamy. Łączymy je z miękkim masłem i wykładamy powstałą masą dno tortownicy. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 8-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do dużej miski dodajemy cukier, żółtka i 100 ml śmietanki. Całość mieszamy i umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę ubijamy nad parą aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, zdejmujemy miskę znad pary. Do masy dodajemy serek homogenizowany oraz serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno pozostałe 300 ml śmietanki. Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, pozostawiając ⅓ do dekoracji. Następnie dodajemy pokruszone ciasteczka Neo. Na upieczony spód na przemian, warstwami wylewamy masę i układamy maliny. Sernik wkładamy do lodówki na około 2 godziny do zestalenia.
3.DEKORUJEMY SERNIK:
Sernik smarujemy ubitą śmietanką. Resztę ubitej śmietanki przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wierzch. Sernik dekorujemy ciasteczkami Neo, malinami i świeżymi ziołami.
Sernik na zimno z malinami

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY SPÓD

Ciastka kruszymy lub drobno siekamy. Łączymy je z miękkim masłem i wykładamy powstałą masą dno tortownicy. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 8-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Żelatynę namaczamy w wodzie. Do dużej miski dodajemy cukier, żółtka i 100 ml śmietanki. Całość mieszamy i umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę ubijamy nad parą aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, zdejmujemy miskę znad pary. Do masy dodajemy serek homogenizowany oraz serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno pozostałe 300 ml śmietanki. Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, pozostawiając ⅓ do dekoracji. Następnie dodajemy pokruszone ciasteczka Neo. Na upieczony spód na przemian, warstwami wylewamy masę i układamy maliny. Sernik wkładamy do lodówki na około 2 godziny do zestalenia.

3

DEKORUJEMY SERNIK

Sernik smarujemy ubitą śmietanką. Resztę ubitej śmietanki przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wierzch. Sernik dekorujemy ciasteczkami Neo, malinami i świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5430,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

543,1 kcal

🥑

Tłuszcz

34,3 g

🌾

Węglowodany

46,9 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

12 g

Podobne przepisy