createyourhealth.pl

Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!

Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek

Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
chrzan tarty - 40 g
cynamon - 10 g
cytryna - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 6 szt.
jabłko czerwone - 2 szt.
mięso wieprzowe karkówka - 700 g
marchew - 3 szt.
mąka pszenna - 30 g
miód - 2 łyżki
olej rzepakowy - 50 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 4 szt.
seler - 1 szt.
sól - 1 szczypta
kolendra ziarna - 10 g
tymianek świeży - 10 g
wino czerwone - 150 ml
woda - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ NACZYNIE:
żaroodporne blachę do pieczenia sitko folię spożywczą papier do pieczenia blender rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni C (góra-dół) Marynata Siekamy i rozcieramy 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku.
2.WYPARZAMY CYTRYNĘ I:
ścieramy skórkę z 1 połowy.
3.DO MOŹDZIERZA WRZUCAMY:
10 g suszonej kolendry, 10 g cynamonu, skórkę startą z 1/2 cytryny, posiekane i roztarte ząbki czosnku oraz 2 łyżki miodu i kilka kropel oleju rzepakowego.
4.WSZYSTKO UCIERAMY NA:
jednolitą masę (ziarna kolendry powinny być dokładnie rozkruszone).
5.KARKÓWKA KROIMY WZDŁUŻ:
3 ząbki czosnku.
6.UMYTĄ I DOBRZE:
osuszoną karkówkę nakłuwamy nożem w kilku miejscach i faszerujemy plasterkami pokrojonego czosnku.
7.MIĘSO PRZEKŁADAMY DO:
miski i nacieramy je marynatą.
8.MISKĘ Z KARKÓWKĄ:
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
9.WARZYWA PIETRUSZKĘ I:
marchew kroimy w plastry, a seler i cebulę w kostkę.
10.SIEKAMY 2 ZĄBKI:
czosnku.
11.PIETRUSZKĘ, MARCHEW I:
seler odkładamy do osobnej miski.
12.CZOSNEK I CEBULĘ:
odstawiamy.
13.
ROZGRZEWAMY PATELNIĘ.
14.DO WARZYW W:
misce dodajemy mąkę (około 25-30 g) i dokładnie je obtaczamy.
15.NA PATELNIĘ WLEWAMY:
olej rzepakowy (ok. 50 ML), DODAJEMY: cebulę i czosnek.
16.SMAŻYMY DO MOMENTU,:
aż cebula i czosnek się zeszklą.
17.NASTĘPNIE NA PATELNIĘ:
wrzucamy warzywa wcześniej obtoczone w mące. WSZYSTKO RAZEM: mieszamy.
18.DOLEWAMY JESZCZE TROSZKĘ:
oleju i dusimy, aż warzywa nabiorą lekko złotego koloru.
19.ZRUMIENIONE WARZYWA ZALEWAMY:
ok. 150 ML CZERWONEGO: wytrawnego wina i czekamy, aż wino wyparuje, a sos zacznie gęstnieć.
20.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem. MIESZAMY.
21.JEŚLI WINO SIĘ:
mocno zredukowało, dodajemy wodę.
22.CAŁĄ ZAWARTOŚĆ PATELNI:
przekładamy do naczynia żaroodpornego.
23.KŁADZIEMY KARKÓWKĘ NA:
warzywach, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku.
24.PRZYKRYWAMY I WKŁADAMY:
do piekarnika (160 stopni C – termoobieg).
25.PIECZEMY 1,5-2:
godzin.
26.MUS Z PIECZONYCH:
jabłek Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.
27.NA BLASZE UKŁADAMY:
papier do pieczenia.
28.POKROJONE NA ĆWIARTKI:
jabłka układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiając olejem.
29.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) i pieczemy aż do miękkości.
30.GDY JABŁKA SĄ:
już miękkie, wyciągamy je z piekarnika, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę.
31.ZMIKSOWANE JABŁKA PRZEKŁADAMY:
do sita i przecieramy do miseczki.
32.DO MUSU DODAJEMY:
około 40 g chrzanu. MIESZAMY.
33.JAK PODAWAĆ WYJMUJEMY:
karkówkę z piekarnika i kroimy ją na plastry.
34.NAJPIERW NA TALERZ:
wykładamy mus i warzywa, a następnie mięso.
35.CAŁOŚĆ DEKORUJEMY 1-2:
gałązkami świeżego tymianku.
Duszona karkówka  z cynamonem i musem z pieczonych jabłek

Czas przygotowania

140 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ NACZYNIE

żaroodporne blachę do pieczenia sitko folię spożywczą papier do pieczenia blender rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni C (góra-dół) Marynata Siekamy i rozcieramy 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku.

2

WYPARZAMY CYTRYNĘ I

ścieramy skórkę z 1 połowy.

3

DO MOŹDZIERZA WRZUCAMY

10 g suszonej kolendry, 10 g cynamonu, skórkę startą z 1/2 cytryny, posiekane i roztarte ząbki czosnku oraz 2 łyżki miodu i kilka kropel oleju rzepakowego.

4

WSZYSTKO UCIERAMY NA

jednolitą masę (ziarna kolendry powinny być dokładnie rozkruszone).

5

KARKÓWKA KROIMY WZDŁUŻ

3 ząbki czosnku.

6

UMYTĄ I DOBRZE

osuszoną karkówkę nakłuwamy nożem w kilku miejscach i faszerujemy plasterkami pokrojonego czosnku.

7

MIĘSO PRZEKŁADAMY DO

miski i nacieramy je marynatą.

8

MISKĘ Z KARKÓWKĄ

przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

9

WARZYWA PIETRUSZKĘ I

marchew kroimy w plastry, a seler i cebulę w kostkę.

10

SIEKAMY 2 ZĄBKI

czosnku.

11

PIETRUSZKĘ, MARCHEW I

seler odkładamy do osobnej miski.

12

CZOSNEK I CEBULĘ

odstawiamy.

13

ROZGRZEWAMY PATELNIĘ.

14

DO WARZYW W

misce dodajemy mąkę (około 25-30 g) i dokładnie je obtaczamy.

15

NA PATELNIĘ WLEWAMY

olej rzepakowy (ok. 50 ML), DODAJEMY: cebulę i czosnek.

16

SMAŻYMY DO MOMENTU,

aż cebula i czosnek się zeszklą.

17

NASTĘPNIE NA PATELNIĘ

wrzucamy warzywa wcześniej obtoczone w mące. WSZYSTKO RAZEM: mieszamy.

18

DOLEWAMY JESZCZE TROSZKĘ

oleju i dusimy, aż warzywa nabiorą lekko złotego koloru.

19

ZRUMIENIONE WARZYWA ZALEWAMY

ok. 150 ML CZERWONEGO: wytrawnego wina i czekamy, aż wino wyparuje, a sos zacznie gęstnieć.

20

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem. MIESZAMY.

21

JEŚLI WINO SIĘ

mocno zredukowało, dodajemy wodę.

22

CAŁĄ ZAWARTOŚĆ PATELNI

przekładamy do naczynia żaroodpornego.

23

KŁADZIEMY KARKÓWKĘ NA

warzywach, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku.

24

PRZYKRYWAMY I WKŁADAMY

do piekarnika (160 stopni C – termoobieg).

25

PIECZEMY 1,5-2

godzin.

26

MUS Z PIECZONYCH

jabłek Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.

27

NA BLASZE UKŁADAMY

papier do pieczenia.

28

POKROJONE NA ĆWIARTKI

jabłka układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiając olejem.

29

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) i pieczemy aż do miękkości.

30

GDY JABŁKA SĄ

już miękkie, wyciągamy je z piekarnika, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę.

31

ZMIKSOWANE JABŁKA PRZEKŁADAMY

do sita i przecieramy do miseczki.

32

DO MUSU DODAJEMY

około 40 g chrzanu. MIESZAMY.

33

JAK PODAWAĆ WYJMUJEMY

karkówkę z piekarnika i kroimy ją na plastry.

34

NAJPIERW NA TALERZ

wykładamy mus i warzywa, a następnie mięso.

35

CAŁOŚĆ DEKORUJEMY 1-2

gałązkami świeżego tymianku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2615,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

653,8 kcal

🥑

Tłuszcz

43,4 g

🌾

Węglowodany

56,8 g

🥬

Błonnik

14 g

💪

Białko

40,4 g

Podobne przepisy

Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl