createyourhealth.pl

Tort bezowy z poziomkami • przepis • składniki • przygotowanie

Bezy i poziomki – takie połączenie znajdziesz w przepisie Pawła. Skusisz się na prawdziwie bezowy deser?

Tort bezowy z poziomkami

Bezy i poziomki – takie połączenie znajdziesz w przepisie Pawła. Skusisz się na prawdziwie bezowy deser?

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

serek homogenizowany waniliowy - 200 g
sok z cytryny - 1 łyżka
woda - 30 ml
żelatyna - 10 g
śmietana 30% - 400 ml
cukier - 210 g
cukier puder - 200 g
jajko - 6 szt.
masło - 1 łyżka
orzech laskowy - 100 g
mąka pszenna - 20 g
poziomki - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BEZY:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Gdy masa będzie sztywna, a na powierzchni będzie widoczna perłowa poświata, dodajemy posiekane orzechy i przesiany cukier puder, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części, przekładamy na blachy wysmarowane masłem i oprószone mąką, formujemy krążki o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy ok. 80-100 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 110°C (termoobieg) lub 120°C (bez termoobiegu), na środkowej półce. Studzimy.
2.UBIJAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM I SERKIEM:
Do garnka wielkością dopasowanego do miski, w której będziemy ubijać masę, wlewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę, do której przekładamy żółtka i cukier. Składniki ubijamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy serek homogenizowany, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w 30 ml zimnej wody. Namoczoną żelatynę dodajemy do gorącej masy przygotowanej z żółtek i serka homogenizowanego. Dokładnie mieszamy i studzimy.
3.MIKSUJEMY POZIOMKI:
Poziomki myjemy i miksujemy, następnie dodajemy do chłodnej masy. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu i łączymy z masą. Przygotowany krem wstawiamy do lodówki do momentu zestalenia się.
4.PRZEKŁADAMY BEZY KREMEM:
Gdy bezy będą wysuszone i wystudzone, przekładamy je kremem poziomkowym. Tort dekorujemy poziomkami.
Tort bezowy z poziomkami

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BEZY

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Gdy masa będzie sztywna, a na powierzchni będzie widoczna perłowa poświata, dodajemy posiekane orzechy i przesiany cukier puder, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części, przekładamy na blachy wysmarowane masłem i oprószone mąką, formujemy krążki o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy ok. 80-100 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 110°C (termoobieg) lub 120°C (bez termoobiegu), na środkowej półce. Studzimy.

2

UBIJAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM I SERKIEM

Do garnka wielkością dopasowanego do miski, w której będziemy ubijać masę, wlewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę, do której przekładamy żółtka i cukier. Składniki ubijamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy serek homogenizowany, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w 30 ml zimnej wody. Namoczoną żelatynę dodajemy do gorącej masy przygotowanej z żółtek i serka homogenizowanego. Dokładnie mieszamy i studzimy.

3

MIKSUJEMY POZIOMKI

Poziomki myjemy i miksujemy, następnie dodajemy do chłodnej masy. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu i łączymy z masą. Przygotowany krem wstawiamy do lodówki do momentu zestalenia się.

4

PRZEKŁADAMY BEZY KREMEM

Gdy bezy będą wysuszone i wystudzone, przekładamy je kremem poziomkowym. Tort dekorujemy poziomkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4351 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

435,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

59,8 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy