createyourhealth.pl

Kurczak w curry z imbirem i limonką • przepis • składniki • przygotowanie

Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.

Kurczak w curry z imbirem i limonką

Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
limonka - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1,5 szt.
cebula - 2 szt.
jabłko czerwone - 2 szt.
kurczak filety z piersi - 4 szt.
curry - 5 g
ząbek czosnku - 3 szt.
morele suszone - 90 g
pieprz biały - 1 szczypta
miód - 2 łyżeczki
mleczko kokosowe - 400 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pistacje - 20 g
sól - 1 szczypta
imbir świeży - 20 g
kolendra świeża - 45 g
kolendra ziarna - 3 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ:
Przygotowanie Piersi kurczaka myjemy i osuszamy, oczyszczamy z nadmiernej ilości błon i ścięgien, następnie kroimy w grube paski w poprzek.
2.DO MISKI WRZUCAMY:
5 g posiekanego imbiru, część przygotowanej przyprawy curry, 1 posiekany ząbek czosnku, startą skórkę z 1/2 limonki, 1 posiekaną świeżą papryczkę wraz z ziarnami (możemy użyć również paprykę ostrą w proszku) oraz niewielką ilość oliwy z oliwek.
3.MIĘSO OBTACZAMY DOKŁADNIE:
w marynacie i odstawiamy do lodówki, pokrywając uprzednio miskę folią spożywczą.
4.MIĘSO W MARYNACIE:
powinno pozostać w lodówce ok. 20 MINUT.
5.BAKŁAŻANA I CUKINIĘ:
dokładnie myjemy.
6.BAKŁAŻANA KROIMY W:
dużą kostkę, cukinię kroimy w grube słupki.
7.JABŁKA OBIERAMY, POZBAWIAMY:
gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
8.CEBULĘ RÓWNIEŻ OBIERAMY:
i kroimy w drobną kostkę.
9.PISTACJE KRUSZYMY LUB:
siekamy na mniejsze kawałki.
10.POKROJONEGO BAKŁAŻANA DOPRAWIAMY:
mielonym białym pieprzem i smażymy na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na brązowy kolor, przypiekamy, przekładamy na talerz.
11.POKROJONĄ CUKINIĘ DOPRAWIAMY:
niewielką ilością mielonego białego pieprzu i smażymy na tej samej patelni, na której smażyliśmy bakłażana.
12.DO CUKINII DODAJEMY:
kolejny posiekany ząbek czosnku oraz 5 g posiekanego imbiru, mieszamy, przesmażamy i przekładamy na półmisek.
13.KOLENDRĘ W ZIARNACH:
ucieramy w moździerzu razem z curry.
14.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
skórki z limonki.
15.DODAJEMY ODROBINĘ OSTREJ:
czerwonej papryki, połowę ilości posiekanej świeżej kolendry, 5 g posiekanego imbiru i pozostałą ilość posiekanego czosnku.
16.DODAJEMY ODROBINĘ OLIWY,:
całość ucieramy w moździerzu do uzyskania konsystencji pasty.
17.DO GARNKA DODAJEMY:
niewielką ilość oliwy z oliwek.
18.PIERSI KURCZAKA WYJMUJEMY:
z marynaty i przesmażamy w garnku razem z cebulą.
19.DODAJEMY PASTĘ Z:
moździerza, mieszamy.
20.DOPRAWIAMY SOLĄ, MIELONYM:
białym pieprzem i pozostałą ilością świeżego, posiekanego imbiru. DODAJEMY KILKA SUSZONYCH: moreli.
21.CAŁOŚĆ MIESZAMY. NASTĘPNIE DODAJEMY:
jabłka.
22.NA KONIEC DODAJEMY:
mleczko kokosowe.
23.PO ZAGOTOWANIU KURCZAKA:
dusimy jeszcze mniej więcej 10 minut.
24.DO GARNKA WRZUCAMY:
pozostałą część świeżej kolendry (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
25.DODAJEMY POŁOWĘ PRZESMAŻONEJ:
porcji bakłażana, którego jeszcze przez chwilę podgrzewamy.
26.DODAJEMY MIÓD KREMOWY:
oraz sok z 1/2 limonki.
27.CAŁOŚĆ JESZCZE CHWILĘ:
podgrzewamy.
28.JAK PODAWAĆ WYKŁADAMY:
kurczaka na talerz, pozostałą część bakłażana i cukinię układamy na kurczaku.
29.CAŁOŚĆ DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ:
kolendrą i pokruszonymi pistacjami.
30.DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
soku z limonki.
Kurczak w curry z imbirem i limonką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ

Przygotowanie Piersi kurczaka myjemy i osuszamy, oczyszczamy z nadmiernej ilości błon i ścięgien, następnie kroimy w grube paski w poprzek.

2

DO MISKI WRZUCAMY

5 g posiekanego imbiru, część przygotowanej przyprawy curry, 1 posiekany ząbek czosnku, startą skórkę z 1/2 limonki, 1 posiekaną świeżą papryczkę wraz z ziarnami (możemy użyć również paprykę ostrą w proszku) oraz niewielką ilość oliwy z oliwek.

3

MIĘSO OBTACZAMY DOKŁADNIE

w marynacie i odstawiamy do lodówki, pokrywając uprzednio miskę folią spożywczą.

4

MIĘSO W MARYNACIE

powinno pozostać w lodówce ok. 20 MINUT.

5

BAKŁAŻANA I CUKINIĘ

dokładnie myjemy.

6

BAKŁAŻANA KROIMY W

dużą kostkę, cukinię kroimy w grube słupki.

7

JABŁKA OBIERAMY, POZBAWIAMY

gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

8

CEBULĘ RÓWNIEŻ OBIERAMY

i kroimy w drobną kostkę.

9

PISTACJE KRUSZYMY LUB

siekamy na mniejsze kawałki.

10

POKROJONEGO BAKŁAŻANA DOPRAWIAMY

mielonym białym pieprzem i smażymy na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na brązowy kolor, przypiekamy, przekładamy na talerz.

11

POKROJONĄ CUKINIĘ DOPRAWIAMY

niewielką ilością mielonego białego pieprzu i smażymy na tej samej patelni, na której smażyliśmy bakłażana.

12

DO CUKINII DODAJEMY

kolejny posiekany ząbek czosnku oraz 5 g posiekanego imbiru, mieszamy, przesmażamy i przekładamy na półmisek.

13

KOLENDRĘ W ZIARNACH

ucieramy w moździerzu razem z curry.

14

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

skórki z limonki.

15

DODAJEMY ODROBINĘ OSTREJ

czerwonej papryki, połowę ilości posiekanej świeżej kolendry, 5 g posiekanego imbiru i pozostałą ilość posiekanego czosnku.

16

DODAJEMY ODROBINĘ OLIWY,

całość ucieramy w moździerzu do uzyskania konsystencji pasty.

17

DO GARNKA DODAJEMY

niewielką ilość oliwy z oliwek.

18

PIERSI KURCZAKA WYJMUJEMY

z marynaty i przesmażamy w garnku razem z cebulą.

19

DODAJEMY PASTĘ Z

moździerza, mieszamy.

20

DOPRAWIAMY SOLĄ, MIELONYM

białym pieprzem i pozostałą ilością świeżego, posiekanego imbiru. DODAJEMY KILKA SUSZONYCH: moreli.

21

CAŁOŚĆ MIESZAMY. NASTĘPNIE DODAJEMY

jabłka.

22

NA KONIEC DODAJEMY

mleczko kokosowe.

23

PO ZAGOTOWANIU KURCZAKA

dusimy jeszcze mniej więcej 10 minut.

24

DO GARNKA WRZUCAMY

pozostałą część świeżej kolendry (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).

25

DODAJEMY POŁOWĘ PRZESMAŻONEJ

porcji bakłażana, którego jeszcze przez chwilę podgrzewamy.

26

DODAJEMY MIÓD KREMOWY

oraz sok z 1/2 limonki.

27

CAŁOŚĆ JESZCZE CHWILĘ

podgrzewamy.

28

JAK PODAWAĆ WYKŁADAMY

kurczaka na talerz, pozostałą część bakłażana i cukinię układamy na kurczaku.

29

CAŁOŚĆ DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ

kolendrą i pokruszonymi pistacjami.

30

DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

soku z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3015,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

753,9 kcal

🥑

Tłuszcz

40,2 g

🌾

Węglowodany

54,7 g

🥬

Błonnik

48,5 g

💪

Białko

48,5 g

Podobne przepisy

Kurczak w curry z imbirem i limonką - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl